Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nedelja u Seriji A: Trka za Ligu šampiona i opstanak se zahuktavaju, Juventus bez Ronalda u Bergamu

Vreme čitanja: 8min | ned. 18.04.21. | 12:27

U centru pažnje mečevi Napoli - Inter i Atalanta - Juventus

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus će morati da igra jedan od nejdelikatnijih mečeva u ovoj sezoni bez Kristijana Ronalda koji je ostao u Torinu jer se požalio na bol u mišiću i iz predostrožnosti će preskočiti duel sa Boginjom. U Napulju večeras počinju četiri dana koji mogu da promene predznak ovoj sezoni Napolija: ishod mečeva sa Interom i Lacijom neće promeniti sudbinu Rina Gatuza, ali mogu budućnost Azura. Na dva olimpijska stadiona će se voditi unakrsne borbe za Ligu šampiona i opstanak u Seriji A: Lacio protiv Beneventa odnosno Torino protiv Rome. 

Izabrane vesti

NAPOLI - INTER (20.45)

Napoli u sledeća četiri dana ima u svojim rukama povratak u Ligu šampiona. Od rezultata susreta sa Interom večeras i sa Lacijom u četvrtak na stadionu Maradona, zavisi da li će se Rino Gatuzo oprostiti od Napulja kao pobednik ili kao gubitnik. Što se tiče Intera ništa se ne menja, bez obzira na večerašnji rezultat. Čak i da Nerazuri izgube večeras trka za skudeto ostaje zatvorena. 

U gradu podno Vezuva se vode debate od početka sezone da li je sastav Napolija bio za skudeto ili Ligu šampiona. Predsednik kluba Aurelio De Laurentis od februara praktično ne komunicira sa svojim trenerom, niti ga pominje. Gazda kluba nije svario odbijanje Gatuza da potpiše produžetak ugovora u januaru a kriza rezultata na početku godine je doprinela da se odnosi definitivno pokvare. 

Napoli je na poslednjih šest utakmica na svom stadionu zabeležio svih šest pobeda uz gol razliku 18-4, tri gola je primio od Krotonea na posledjem dvoboju na Maradoni posle kardinalnih grešaka Manolasa i Maksimovića.

Na drugoj strani Inter je nanizao pet uzastopnih trijumfa u gostima a Handanović je samo dva puta kapitulirao. Podsetimo, Nerazuri su stigli do 11 pobeda u nizu i Antonio Konte želi da obori svoj lični rekord od 12 partija kada je sedeo na klupi Juventus a zatim i da proba da obori apsolutni primat Roberta Mančinija koji je stigao do cifre od 17 lančanih trijumfa.

Konte je prošle godine prekinuo gotovo dvodecenijski post Intera u Napulju u Seriji A. Od dolaska na klupu Nerazura uvek je u prvenstvu izlazio kao pobednik u dvobojima sa Napolijem. Rino Gatuzo u lozi trenera ima najgori skor sa Interom: šest puta je predvodio Milan i Napoli protiv Nerazura i samo je jednom uspeo da izbegne poraz, igrajući nerešeno. 

Vesti iz Kastel Volturan govore da nema mnogo nedoumica oko sastava tima. Budući da je Ospina povređen izbor Mereta između stativa je obavezan a suspenzija Lozana zbog kartona je razrešila i dilemu ko će igrati na desnom boku (Politano). Jedina nedoumica je u špicu: Osimhen je u blagoj prednosti nad Mertensom

Kormilar Intera ne pravi kalkulacije i večeras će poslati najjači mogući sastava na teren. Van stroja su samo rezervisti Kolarov i Vidal dok je jedina mala nepoznanica da li će po levom boku špartati Darmjan, strelac pobedonosnog gola protiv Kaljarija, ili povratnik u tim Ivan Perišić

NAPOLI 4-2-3-1: Meret - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Fabian Ruiz, Deme - Politano, Zjelinski, Insinje - Osimhen

INTER 3-5-2: Handanović - Škirnjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Eriksen, Darmjan (Perišić) - Lukaku, Lautaro Martinez

ATALANTA - JUVENTUS (15.00)

Utakmica u Bergamu ima ukus majstorice, mada razlika u bodovima između dva kluba, Milana, Napolija i Lacija i donekle Rome ostavlja i dalje sve ishode u igri. U svakom slučaju ko pobedi ovogo popodneva otvoriće širom vrata ulasku u Ligu šampiona dok remi i poraz vode u vrtlog neizvesne borbe do kraja za četvrto mesto. 

Prošlo je dvadeset godina od poslednje pobede Atalante nad Juventusom u Seriji A. Trener Boginje Đan Pjero Gasperini ima najlošiji skor sa Juventusom u svojoj trenerskoj karijeri: sam dva puta je uspeo da pobedi Juve u 22 meča. Međutim, u poslednjih šest odmeravanja snaga Juventusa i Atalante u Seriji A i Kupu Italije imamo totalni egal: po jedna pobeda i četiri remija. 

Glavna vest je da će Juve igrati protiv Atalante bez Kristijana Ronalda koji se požalio na bol u mišiću i iz predostrožnosti nije doputovao u Bergamo. Izgleda da Portugalac već misli na Evropsko prvenstvo i ne želi da dovede u opasnost svoj nastup na Euro eventualnom povredom. U Torinu nisu baš bili najsrećniji zbog odluke Ronalda, ne treba zaboraviti da Portugalac košta Juve preko 60 miliona evra godišnje. Umesto CR7 priliku će dobiti Paulo Dibala i pored toga što je još uvek rovit i nema u nogama svih 90 minuta. 

Pored Ronalda Pirlo ne može da računa ni na Bernardeskija (kovid-19) dok će Bonuči koji se tek oporavio od koronavirusa ostati na klupi jer oseća još posledice od preležanog virusa. Trener Juvea je već odredio deset startera dok će se za poslednje mesto u timu boriti Aleks Sandro, Mekeni i Kuluševski, odnosno sve zavisi za koju taktiku će se opredeliti Pirlo

Gasperini nema na raspolaganju samo Hatebora (povreda) i Romera (suspendovan) zbog kartona. Prethodnih dana se mnogo spekulisalo sa kojom će formacijom Gasperini izaći na megdan Juventusu: da li sa svojom klasičnom 3-4-2-1 ili sa novom 4-2-3-1. Podsetimo Gasp je izmešao karte kada je postalo jasno da se Hatebor neće brzo vratiti na teren a Mehle i druga alternative za Holanđanina nisu bile zadovoljavajuće. 

Na osnovu poslednjih glasina iz Zingonije, Boginja bi trebalo da igra sa četvoročlanom defanzivnom linijom i Malinovskim sa Pesinom (Pašalićem) i Murijelom, iza leđa Zapate. Postoji opcija i da Murijel ostane na klupi i da uđe u igru u drugom poluvremenu, ali je teško poverovati da bi Kolumbijac koji je postigao 22 gola u ovoj sezoni, od kojih 18 u Seriji A, mogao da bude izostavljen.

ATALANTA 4-2-3-1: Golini - Toloi, Đimsiti, Palomino, Gosens - De Ron, Frojler - Malinovski, Pesina, Muriel - Zapata

JUVENTUS 4-4-2: Ščešnji - Danilo, De Liht, Kjelini, Aleks Sandro - Kvadrado, Bentankur, Rabio, Kjeza - Dibala, Morata 

LACIO - BENEVENTO (15.00)

Ništa od bratskog derbija na Olimpiku. Simone Inzagi je i dalje pozitivan na kovid-19 i umesto njega Lacio će u sudaru sa Beneventom Filipa Inzagija predvoditi Masimilijano Faris

Nebeskoplavi ne igraju dopadljiv fudbal u poslednje vreme i nisu u punoj formi, Čiro Imobile ne postiže gol u Seriji A više od dva meseca, ali i pored svih problema, Lacio je uknjižio sva 24 boda na poslednjih osam mečeva na Olimpik uz gol razliku 16-5. Istini za volju, posle trijumfa u derbiju sa Romom 3-0, sve pobede Lacija su bile sa samo jednim golom razlike. Takođe, ako pogledamo poslednja četiri susreta u Seriji A na kojima je Lacio osvojio sva tri boda videćemo da su pobedonosni gol postizali uvek u poslednjih deset minuta meča. Nekad Kaisedo, nekad Luis Alberto, nekad Milinković. 

Posle uspeha Kaljarija protiv Parme, pozicija Beneventa se dodatno zakomplikovala i tim iz Kampanje sada strahuje za prvoligaški status. Kuriozitite je da je Benevento osvojio mnog više bodova u gostima nego na stadionu Vigorito. Odnosno je 18 prema 12. Na poslednja dva gostovanja Benevento je pobedio Juventus i remizirao sa Spsecijom. 

Lukaš Lejva se oporavio od male povrede koju je imao tokom nedelje i biće u sastavu od prvog minuta. U tim Lacija se vraćaju Lacari i Korea koji su izdržali suspenzije zbog crvenih kartona protiv Specije a na levom boku će biti potvrđen Fares pošto je Marušić definitivno prekomandovan u odbrambenu liniju. 

Na današnjoj utakmici će morati posebno da budu oprezni Luis Alberto i Ačerbi: ako dobiju žuti karton moraće da preskoče meč sa Napolijem u četvrtak. 

LACIO 3-5-2: Rejna - Marušić, Ačerbi, Radu - Lacari, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Fares - Korea, Imobile

BENEVENTO 4-3-2-1: Montipo - Deapaoli, Glik, Barba, Leticija - Hetemaj, Skjatarela, Jonita - Improta, Kaprari - Gaić

TORINO - ROMA (18.00)

Pobeda Kaljarija je dodatno zakomplikovala i planove Torina. Granatama protiv Rome trebaju bodovi, što neće biti nimalo lako. Torino je ostvario samo jednu pobedu na svom terenu i to protiv Sasuola u ovom prvenstvu, dok je Roma savladala Granate u Toro u poslednja tri dvoboja u glavnom gradu Pijemontea. Ako bi to ponovila i večeras to bi bio presedan jer se nikada nije desilo, u gotovo vekovnoj istoriji susreta dva tima, da Đalorosi četiri godine vezano odnesu sve bodove. 

Paulo Fonseka je obrijao bradu posle plasmana u polufinale Lige Evrope i sa novim žarom se okrenuo ka prvenstvu. Portugalac će odmoriti nekoliko igrača koji su podneli veliki teret protiv Holanđana, ali ne odustaje od borbe za mesto u Ligi šampiona i preko Serije A. Naime, Roma u sledećem kolu igra protiv Atalante i u teoriji bi mogla da se primakne Boginji na samo bod ili dva razlike ako ostvari obe pobede u sledeća tri dana, a Atalanta izgubi ili remizira sa Juventusom. 

Torino jeste pobedio samo jednom na svom terenu, ali je i izgubio samo jednom u poslednjih osam mečeva na stadionu Grande Torino (protiv Intera), zabeleživši čak šest remija. 

Ni Roma se nije proslavila na gostovanjima u 2021. godini. Đalorosi su ostvarili samo jednu pobedu, protiv Fjorentine, daleko od Olimpika. Ono što posebno brine Fonseku jeste podatak da njegov tim čak četiri puta na poslednjih šest gostovanja nije postigao gol. Takođe, statistika ukazuje da je Roma posle mečeva u Ligi Evrope izgbila čak 13 bodova. 

Roma ne može da računa na šestoricu igrača: Kumbula, Smoling, Spinacola, El Šaravi i Zaniolo su povređeni a Pelegrini ne može da igra zbog kartona. Njima treba dodati i mladog Kalafjorija koji je takođe rovit, ali je stisnuo zube i doputovao je sa timom u Torino. 

Trener Granata Davide Nikola ima sve fudbalera na broju, osim golmana Sirigua koji je i dalje pozitivan na kovid-19 pa će i ove nedelje Vanja Milinković Savić dobiti priliku da brani gol Torina. 

TORINO 3-5-2: Milinković - Ico, Enkulu, Bremer - Vojvoda, Rinkon, Mandragora, Verdi, Ansaldi - Sanabria, Beloti

ROMA 3-4-2-1: Pau Lopez - Ibanjez, Kristante, Facio - Rejnolds, Viljar, Veretu, Bruno Pereš - Karles Perez, Pedro - Borha Majoral 

SERIJA A - 31. KOLO

Subota

Krotone - Udineze 3:1 (0:1)

/Jankto 46, Gabijadini 73pen, Torzbi 82 - Lazović 13/

Krotone - Udineze 1:2 (0:1)

/Simi 68pen - De Paul 41, 74/

Sasuolo – Fiorentina 3:1 (0:1)

/Berardi 59 pen, 62 pen, Lopez 75 – Bonaventura 31/

Kaljari - Parma 4:3 (1:2)

/Pavoleti 39, Marin 66, Pereiro 90+1, Čeri 90+4 - Pecela 5, Kucka 31, Man 59/

Nedelja

Milan - Đenova (u toku)

15.00: (2,65) Atalanta (3,30) Juventus (2,65)

15.00: (2,05) Bolonja (3,45) Specija (3,60)

15.00: (1,43) Lacio (4,50) Benevento (7,75)

18.00: (3,20) Torino (3,40) Roma (2,25)

20.45: (2,75) Napoli (3,30) Inter (2,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AItalija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara