Capital.ba

Na jesen analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske

18.04.2021. / 10:58

BANJALUKA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je Srni da je rast prosječne neto plate u Srpskoj, koja je u februaru iznosila 984 KM i bila za 33 KM veća nego u FBiH, između ostalog, rezultat primjene Zakona o podsticajima u privredi, na osnovu kojeg su do sada isplaćena dva miliona KM.

Foto: Srna

Petričević je rekao da su privrednici, uprkos poteškoćama koje je prouzrokovala pandemija virusa korona u realnom sektoru, protekle godine povećavali plate radnicima.

“Samo zadovoljan radnik je kvalitetan i pouzdan radnik, te sam uvjeren da su poslodavci i dalje spremni na povećanje plate svojim radnicima jer na taj način imaju mogućnost da iskoriste podsticaje koji su im na raspolaganju”, rekao je Petričević.

On je naveo da su u saradnji s poslovnom zajednicom, odnosno Privrednom komorom Republike Srpske, predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske putem Zakona o podsticajima u privredi Srpske pronađena rješenja kako da privrednici budu stimulisani da povećaju platu.

“Kad god smo u kontaktu sa privrednicima koristimo mogućnost da animiramo privredni sektor da iskoristi to zakonsko rješenje”, naglasio je Petričević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo privrede i preduzetništva počelo je isplatu podsticaja za povećanje plata radnika za treći obračunski period od stupanja na snagu Zakona o podsticajima u privredi Srpske 2019. godine, a ovaj put se prijavilo 428 privrednih subjekata.

“Za podsticajna sredstva obuhvaćeno je više od 30.000 radnika u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti, a najviše interesovanja su izkazali oni iz prerađivačkog sektora”, rekao je Petričević i podsjetio da je do sada isplaćeno podsticajnih sredstava u iznosu od skoro dva miliona KM.

Petričević je rekao da je na jesen predviđena analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske, nakon čega će se pristupiti razgovoru sa partnerima kako bi se pronašli najbolji modaliteti za rasterećenje rada u privredi po ovom osnovu.

“Biće analizirana četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plata radnika odnosno period od 1. jula 2019. do 30. juna. U procesu smo formiranja radne grupe za izradu analize, koju će pored predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa”, naveo je on.

Petričević je naglasio da će dalje preporuke u vezi sa primjenom Zakona o podsticajima u privredi i procjena mogućnosti smanjenje zbirne stope doprinosa biti poznate nakon analize.

Prosječna neto plata u Srpskoj u aprilu prošle godine iznosila je 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM odnosno 953 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!