Читај ми!

Selaković: Podrška Irana u vezi s pitanjem KiM, poljoprivreda velika šansa

Iran je država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije istakao je šef diplomatije Nikola Selaković, posle sastanka s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i razgovorima sa zvaničnicima te države.

Nikola Selaković je istakao da Iran pruža stalnu i jasnu podršku pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podržava želju Srbije da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naglasio je da između Srbije i Irana postoje veoma ozbiljni politički odnosi, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje, u različitim oblastima, a naročito u sferi poljoprivrede.

"I to je nešto što naša država treba da iskoristi na najbolji način. Ta postojana podrška je nešto što nama itekako mnogo znači", naglasio je Selaković.

Ministar je dvodnevnu posetu Iranu završio sastankom s ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem, a prethodno je danas, razgovarao je i s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom.

Selaković je Rohaniju rekao da njemu lično veoma važna poseta Iranu i preneo mu  pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rohani je izrazio žaljenje što ranije planirana poseta Vučića Iranu nije realizovana zbog pandemije.

Čestitke Srbiji na ozbiljnim reformama

Na sastancima su, kaže, izražene čestitke na ozbiljnim ekonomskim reformama, predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji, kao i kada su u pitanju mere koje je naša država preduzela u borbi protiv kovida 19, kako na planu zaštite stanovništva, kroz lečenje, vakcinaciju, početak proizvodnje vakcine, tako i mere za očuvanje ekonomije.

Selaković je istakao i da je izražena velika spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, a da je Iran ozbiljno zainteresovan da produbi saradnju u oblasti poljoprivrede sa Srbijom.

Pripreme za sastanak Mešovite komisije

"Ta saradnja je njima interesantna, naročito kada je u pitanju nabavka semena, sadnog materijala, transfer tehnologija i iskustava između naučnih istraživačkih instituta i drugih ustanova", rekao je Selaković.

U tom smislu, pozvali su i ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića da u što skorijem roku poseti Iran, sa delegacijom iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da sa svojim proizvodima budu prisutni na velikom iranskom tržištu, koje broji više od 82 miliona stanovnika.

Naveo je da bi sastanci koje je juče i danas imao u Teheranu trebalo da predstavljaju pripremu za sastanak Mešovite komisije dveju zemalja, a poljoprivreda je, kako je istakao, jedna od važnih tema. 

U razgovoru s predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom, šef srpske diplomatije je istakao da su politički odnosi dveju zemalja odlični i da to treba da se prenese i na ekonomsku saradnju. 

Selaković je Galibafu preneo pozdrave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

On je juče, u sklopu dvodnevne posete Iranu, razgovarao sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom o daljem razvoju bilateralne saradnje, naročito potencijalima za razvoj saradnje u ekonomiji. 

Potpisan je i Sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво