Grant Brebner više neće biti kraj aut linije Melburn Viktorija (©AFP)
Grant Brebner više neće biti kraj aut linije Melburn Viktorija (©AFP)

AUSTRALIJA: Viktori najurio trenera posle "sedmice" u gradskom derbiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.04.21. | 09:00

Škot Grant Brebner otpušten odmah po završetku najtežeg poraza u istoriji kluba. Među kandidatima za novog trenera i Toni Popović

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Nadali su se u Melburn Viktoriju da bi u drugom gradskom derbiju sezone mogli bar malo da zaborave katastrofu s početka marta, kada su od Melburn Sitija primili šest komada. I uspeli su u tome. Ali, ne dobrim rezultatom, već zbog toga što će ih sada u sećanjima proganjati još teži debakl - 0:7!

Izabrane vesti

Cenu za pravi fudbalski masakr platio je, naravno, trener Grant Brebner. Uprava je otkaz sročila dok je utakmica još trajala, a kada je sudija označio kraj najveće blamaže u istoriji jednog od najuspenijih australijskih klubova, predsednik Viktorija Entoni di Pjetro sišao je u svlačionicu, uhvatio Brebnera ispod miške i odveo ga pravo na konferenciju za medije na kojoj su zajedno saopštili da više nema nikakvog smisla da 43-godišnji škotski stručnjak ostaje i sata duže na platnom spisku kluba.

Zaista je bilo teško naći dobar razlog da saradnja potraje, kada se zna da je Brebner na 22 utakmice zabeležio samo četiri pobede i da je zakopao nekadašnje šampione na dno A-lige, što se ne pamti u dosadašnjih 16 godina postojanja ovog kluba, koji prema zvaničnim podacima ima najveću navijačku bazu u celoj Australiji.

Sada će svi koji ne simpatišu Viktori moći mirne duše da u raspravama potežu argument da je Viktori uz Njukasl (2015. od Adelajda 7:0) jedini klub koji je pretrpeo ovako težak poraz u A-ligi. Istini za volju, još jednom je viđena razlika od sedam golova, ali se to 2011. godine dogodilo Fjuriju iz Severnog Kvinslenda (8:1 protiv Adelajda), koji odavno više i ne postoji.

S fudbalske strane, prava je šteta što je vrhunac krize nekadašnjeg ponosa Melburna skoro sasvim zasenio majstorstvo Džejmija Meklarena. Napadač Melburn Sitija i reprezentacije Australije postigao je čak pet golova u derbiju i tako postavio lični rekord po broju pogodaka na jednoj utakmici. Prvi strelac A-lige u ovoj sezoni tresao je mrežu ljutog gradskog rivala pet puta za 50 minuta, postigavši dva gola iz penala i tri iz igre. Meklaren sada na kontu ima 19 pogodaka u 16 mečeva tekućeg šampionata.

U drugi plan je pao i fenomenalan gol drugog Sitijevog reprezentativca Endrjua Nabuta, koji je u ovdašnjim medijima već krunisan kao najlepši u celoj sezoni.

I dok se Melburn Siti razbaškario na čelu tabele i istakao najozbiljniju kandidaturu za osvajanje titule, pred Viktorijem su teški dani. Uprava ima prioritetni zadatak da što pre i na što bolji način reši pitanje novog trenera, što neće ići tako glatko jer je pitanje ko ima hrabrosti da preuzme ekipu koja se raspala po šavovima. Svesni su toga i u klubu, pa se pre svega govori o promociji dosadašnjeg Brebnerovog pomoćnika Žan-Pola de Marinjija, koji se stručnom štabu priključio 10. marta, samo nekoliko dana posle prethodnog debkla od Sitija (6:0).

Australijski sportski mediji pišu i da bi kormilo posrnulog velikana mogao da preuzme Toni Popović, koji je ne tako davno s velikim uspehom vodio Vondererse iz zapadnog Sidneja. Stručnjak hrvatskog porekla, kojeg se ljubitelji Premijer lige sećaju kao štopera Kristal Palasa u periodu između 2001. i 2006. godine. Popović je nedavno dobio otkaz u grčkom Ksantiju i od tada je bez angažmana.

Ali, ko god bude imao herca da preuzme Viktori, čeka ga pakleno težak posao o čemu svedoče i reči legende kluba i nekadašnjeg australijskog reprezentativca Arčija Tompsona.

"Nije lako biti trener kluba u kojem su očekivanja velika. Prst je uvek uperen u onoga ko sedi na klupi, naročito kad ne ide dobro. Ali, i igrači su ti koji treba da urade nešto, a to nažalost ove sezone ne vidimo u Viktoriju. Posle poraza od 0:6 svi smo pričali o katastrofalnoj igri u odbrani, nedostatku angažovanja svih igrača na terenu... Ali ovo što se dogodilo sada, takva katastrofalna igra se ne pamti. Pa, bolje bi se branila ekipa osmogodišnjaka nego što su to radili igrači Viktorija u derbiju. Ko god da dođe na Brebnerovo mesto suočiće se s ovom činjenicom i neće mu biti lako da promeni stvari", ogorčeno je rekao Tompson, kojem je izuzetno teško pao novi debakl voljenog kluba.

Ova sezona je završena a Viktori jer teško da će biti u stanju da se pomere sa dna. Sreća njihova pa u A-ligi nema ispadanja, inače bi ih navijači tek onda razapeli na krst. Ovako, ostaje im da svu energiju usmere na mukotrpni proces oporavka kluba i na narednu sezonu. U međuvremenu, bolje im je da se ne pitaju može li gore od ovoga. Dno očigledno uvek može da bude još dublje.

AUSTRALIJA 1 - 17. KOLO

Nedelja

Sidnej - Adelajd u toku

10.10: (2,10) Makartur (3,30) Njukasl Džets (3,30)

12.15: (2,60) Pert Glori (3,20) Velington Feniks (2,60)

*** kvote su podložne promenama


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1Melburn ViktoriMelburn Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara