Ziđinu dva miliona evra državne kovid pomoći, iako su beležili rekordne rezultate u proizvodnji

Kompanija "Ziđin koper" iskoristila je mogućnost koju je država neselektivno dala za pomoć privredi zbog pandemije korona virusa, iako je u prethodne dve godine zabeležila rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata.
Ziđinu dva miliona evra državne kovid pomoći, iako su beležili rekordne rezultate u proizvodnji
Foto: Pixabay
Od preuzimanja RTB-a Bor, kineska kompanija "Ziđin" zaposlila je 500 novih radnika i najavila ulaganje u ovogodišnje projekte i proizvodnju od 408 miliona dolara.
 
Zaposleni u Ziđinu imaju prosečnu platu veću od 94.000 dinara, a oni su za državne podsticaje primili akontaciju iz dva dela.
 
Kako saznaje sajt istmedia.rs, ukupan iznos akontacije je isti kao i prethodnog meseca, ali je 15.450 dinara uplaćeno sa takozvanog "kovid računa" koji je otvoren kao pomoć države privredi.
 
Zahvaljujući državnoj pomoći, "Ziđinu", koji zapošljava oko 5.500 radnika, biće isplaćene i naredne dve akontacije, što znači da će država pomoći tu kompaniju sa više od dva miliona evra, odnosno da će dobiti pomoć koja se uplaćuje i preduzetnicima koji zbog restriktivnih mera mesecima ne rade ili rade smanjenim kapacitetom.
 
Kineska kompanija je samo jedna od firmi u Srbiji koja je iskoristila ono što joj je država omogućila.
  • Mile

    19.04.2021 06:41
    Za Dragana
    Na pitanje koliko je tu naše, odgovor je jednostavan: polovina. Kinezi su vlasnici 63%, Srbija 37%, ali Srbija naplaćuje PDV od prodaje onih 63%, čak i kada Zijin prodaje samom sebi jer je Serbia Zijin Copper srpska kompanija, registrovana u Srbiji. Dakle, Srbija dobija 37% + 63*0,2% = 49,6%. Ne samo od zlata, već i bakra, plavog kamena, sumporne kiseline i svega ostalog, uključujući PDV za svaki materijal, sirovinu, opremu ili alat koji kompanija nabavi, uključujući poreze na dobit, pa od ostatka 37% odozgo, uključujući doprinose za PIO i zdravstveno, te porez na plate (pola od toga gradu a pola u državni budžet).

    Zato se Srbiji isplati da kupuje zlato od Serbia Zijin Copper kompanije za državne rezerve. Kao i nekada, plaća po ceni zlata tog dana na londonskoj berzi (London Metals Exchange) ali se 20% vraća u državnu i gradsku kasu Bora u vidu PDV-a. A to je povoljnije nego kupiti od bilo koga na berzi. Da li je to povoljno ili ne? Nismo mogli da razmišljamo na taj način. Jednostavno - nismo imali para za modernizaciju niti za otvaranje movog ležišta, samo su Kinezi imali dovoljno para da plate skidanje debele jalovinske pokrivke. Bez toga, mogli smo samo da zatvorimo RTB i buldožerima poravnamo pogone.
  • Gaga

    18.04.2021 12:44
    5500 ima dobre plate
    A koliko njih i u okolini ima zdrava pluća, i koliko njih će da dočeka penziju? I koliko će da koštaju društvo kad krenu da se masovno leče? I oće li zidjin da im plaća dugogodišnja bolovanja, šta kaže superhikov zakon o radu?

    Ne svirajte više.
  • Tinatov

    18.04.2021 11:57
    Bagra razume samo jezik ulice
    A freelancerima retroaktivan porez 60% bez zdravstvenog i PIO staza na 300 eura mesecn zarade ?.Vidimo se ispred Skupstine opet 24 aprila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.