Iz nedeljnika NM

0

CD: Omaž jednoj metropoli

Autor: Z.A.

Izvor: Novi magazin

CD: Omaž jednoj metropoli

Izvor: Omot

Amerikanka nemačkog porekla Hilari Han, jedna od najvirtuoznijih violinistkinja i najinovativnijih umetnica našeg vremena, svoj novi album posvetila je Parizu

Piše: Zoran Andrić

 

Sa dugo očekivanim novim albumom, Hilari Han (1979) se, kao trostruka laureatkinja Gremi nagrade, vraća natrag svojoj matičnoj produkciji – Deutschen Grammophon, i predstavlja se u vidu jednog omaža bogatom kulturnom nasleđu slavne svetske metropole, koja je u muzičkom formiranju violinistkinje imala veliku ulogu. Sa Parizom su – veli ona – vezane emocije i osećanja, jer je Pariz inspirativna tačka preseka za interpretatora i slušaoce”.

 

51 CD glosa1POSVETA PARIZU: Inicijalna ideja o projektu Paris, posvećenom prestonici Francuske, potiče iz vremena boravka Hanove u njemu, kao artist-in-residence, u sezoni 2018/19. Posle izvođenja Rautavarasovog violinskog koncerta 2014, umetnica je pitala dirigenta Mika Franka da li bi njegov zemljak i prijatelj eventualno mogao da napiše još jedan koncert za violinu. No bolest je kompozitora Einojuhanija Rautavara omela da se takva želja ostvari.

 

POSTHUMNO: Rautavara je umro 2016. godine u 87. godini, a na Frankovo iznenađenje, njegova udovica pokazala mu je manuskript partiture za violinu i orkestar. Na albumu Hilari Han nalazi se izvođenje tog dela nastalo u februaru 2019, tokom praizvođenja Dveju serenada (Deux Sérénades), u okviru koncerta koji je bio sećanje na kompozitorski opus Rautavare. Mimo ovog dela, Han se na ovom novom albumu predstavlja i čuvenom poemom Ernesta Šosona i 1. violinskim koncertom Sergeja Prokofjeva.

 

FINAC, RUS I FRANCUZ: Trojica kompozitora – Finac, Rus i Francuz (rođeni Parižanin), čine trozvežđe novog albuma Hilari Han. Dugogodišnja saradnja Hanove sa Orchestre Philharmonique de Radio France i njenim muzičkim direktorom Mikom Frankom, i ovog puta je bila inspirativna: intuitivna emocionalnost, dirljiva dubina fraze i briljantna tehnika čuje se i pleni u svakoj noti sa osvajajućom magijom.

Ovaj novi CD je svedočanstvo trijumfalnog povratka Hilari Han na internacionalnu muzičku scenu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR