18. april  2021. 00.06  →  23.37 | Izvor: Tanjug

Svet: Trudo šalje zdravstvene radnike u pomoć Torontu; Fauči: Odluka o vakcini Džonson i Džonson do petka

BRAZILIJA, ŽENEVA, NJU DELHI -

U protekla 24 sata u svetu su potvrđena 805.794 nova slučaja korona virusa, a ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije od početka pandemije premašio je 139,5 miliona, saopštila je sinoć Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj novozaraženih je treći dan veći od 800.000, navodi agencija TASS.

Prema podacima SZO, od korona virusa umrla je još 13.171 osoba, a ukupan broj preminulih veći je od 2,99 miliona.

Više od 30 odsto novih slučajeva COVID -19 u protekla 24 sata potvrđeno je u jugoistočnoj Aziji - 247.238, zatim u Evropi - 239.757, i u Severnoj i Južnoj Americi 238.987.

SZO: Do sada upotrebljeno oko 780 miliona vakcina u svetu

U svetu je do sada administrirano oko 780 miliona vakcina, izjavila je danas Melita Vujnović predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji.

"Uprkos tome što je u procesu imunizacije postignut značajan napredak u 194 od ukupno 220 zemalja sveta, postoji očigledna nesrazmera u distribuciji vakcina na globalnom nivou", predočila je Vujnovićeva u intervjuu za TASS.

Ona je ukazala da je više od 87 odsto upotrebljenih vakcina adminstrirano u bogatim ili u bogatijim zemljama dok je u onim siromašnim upotrebljeno tek oko 0,2 odsto od ukupnog broja do sada isporučenih doza.

Od početka pandemije u svetu je inficirano oko 140,8 miliona ljudi, a više od 3 miliona kovid pacijenta je izgubilo bitku sa bolešću.

U Brazilu više od 67.000 novozaraženih, umrlo skoro 3.000

U Brazilu je u poslednja 24 sata registrovano 67.636 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 2.929 pacijenata, saopštilo je brazilsko Ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije potvrđeno je 13,9 miliona slučajeva infekcije, dok je zvaničan broj preminulih 371.678, prenosi Rojters.

Po broju zaraženih Brazil se nalazi na trećem mestu u svetu posle SAD i Indije, a po broju preminulih na drugom posle Amerike.

Indija i dalje ruši crne rekorde po broju novozaraženih

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđeno 261.500 novih slučajeva kOVID-19, što je najviše od početka pandemije.

Prethodno je najveći broj novozaraženih bio potvrđen u subotu - 234. 692, a Indija već četvrti dan prijavljuje više od 200.000 novih slučajeva KOVID-19, navodi agencija TASS.

Ukupan broj registrovanih slučajeva korona virusa u Indiji dostigao je 14.788.109.

U poslednja 24 sata preminuo je još 1.501 kovid pacijent, a ukupan broj preminulih je 177.150.

Indija je po broju potvrđenih slučajeva korona virusa na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju preminulih je četvrta, posle SAD, Brazila i Meksika.

indija, korona, žena, maska

Premijer Morison: Ne žurimo sa otvaranjem granica Australije

Australija ne žuri da otvori međunarodne granice i da rizikuje život koji je skoro bez korona virusa, rekao je danas premijer Australije Skot Morison.

Australija je zatvorila granice za sve osobe koji nisu njeni građani, ili nemaju prijavljeno mesto prebivališta na njenoj teritoriji u martu 2020. godine, a ograničen ulazak je dozvoljen tek prethodnih meseci, uglavnom za građane koji se vraćaju kući, preneo je Rojters.

Zatvaranje granice, uz jake restriktivne mere, praćenje kontakata i poštovanje restriktivnih mera su načinile Australiju jednom od najuspešnijih zemalja u suzbijanju pandemije, pa je od prvog slučaja u toj zemlji zabeleženo manje od 29.500 slučajeva, dok je preminulo 910 pacijenata.

"Australija ne žuri da otvori granice, uveravam vas. Neću da stavljam na kocku način na koji živimo u zemlji, koji je danas prilično drugačiji u odnosu na ostale u svetu", ocenio je Morison.

Već nekoliko meseci, osim tokom kratkih lokdauna, Australijanci mogu da sede u restoranima, okupljaju se slobodno i ne nose maske u većini mesta.

Vladini podaci pokazuju veliko povećanje putovanja unutar zemlje u prvim mesecima 2021. godine.

Od ponedeljka, Australijanci i susedi Novozelanđani će moći da putuju jedni kod drugih bez obaveznog karantina.

Novi Zeland je dosad zabeležio 2.239 slučaja kovida-19, a preminulo je 26 pacijenta.

Morison je naznačio danas da bi vakcinisani Australijanci mogli da putuju van zemlje "u važnim situacijama" i da se vrate nazad, ali da ostanu u kućnom karantinu, a to bi moglo da se dogodi u drugoj polovini godine.

Australija je nedavno odustala od cilja da vakciniše celu populaciju od 26 miliona stanovnika do kraja 2021. godine, nakon saveta da osobe mlađe od 50 godina uzmu Fajzerovu vakcinu umesto AstraZenekinu.

australija, kovid, korona, lekari

Izrael ukinuo obavezno nošenje maski na otvorenom

Izrael je danas ukinuo obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i potpuno otvorio škole u okviru najnovijeg povratka u relativnu normalu s obzirom na masovnu kampanju vakcinacije protiv kovid-19.

Sa skoro 54 odsto vakcinisanih stanovnika od svojih 9,3 miliona građana koji su primili obe vakcine Fajzer-BioNTeka protiv kovid-19, Izrael je zabeležio nagli pad broja zaraženih, preneo je Rojters.

Nošenje maski na otvorenom uvedeno pre godinu dana, danas je ukinuto, ali je Ministarstvo zdravlja navelo da se taj zahtev i dalje primenjuje u zatvorenim javnim prostorima i pozvalo građane da drže maske pri ruci.

Pored izraelskih vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola koji su se već vratili u školske klupe i učenici starijih razreda osnovnih škola vraćaju se na režim pre pandemije.

Ministarstvo prosvete je navelo da škole treba da nastave da podstiču ličnu higijenu, provetravanje učionica i održavanje socijalne distance tokom odmora i predavanja.

Iran: Najveći broj zaraženih u poslednjih nekoliko meseci

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Iranu porastao je danas na preko 400, prvi put u poslednjih nekoliko meseci.

Iranske zdravstvene vlasti zabeležile su 405 preminulih od kovid-19, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 66.732, preneo je AP.

Zvaničnici sve češće upozoravaju na uticaj trendova zabeleženih širom zemlje tokom persijske Nove godine ili Novruza.

Dvonedeljni praznik prošlog meseca doneo je povećan broj putovanja, ublažavanja ograničenja i velika okupljanja bez poštovanja mera predostrožnosti.

Iransko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je danas registrovano 21.644 novozaraženih od korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih od kovid-19 porastao na 2,2 miliona.

Bolnice se brzo pune širom zemlje, posebno u glavnom gradu.

iran, korona

Vlasti su prijavile 130 smrtnih slučajeva samo u Teheranu, izjavio je Mohsen Hašemi, šef opštinskog saveta Teherana.

Uprkos pandemiji korona virusa iranska vlada je signalizirala da ne može da održi ograničenja uvedena u SAD i Evropi, a da ne rizikuje pojavu ekonomske katastrofe, posebno za najsiromašnije.

U zemlji je, ipak, ograničeno poslovanje kompanija u više od 250 gradova na period od 10 dana, zatvoreni restorani, saloni lepote, tržni centri, knjižare, poslastičarnice i javni parkovi.

Fauči: Odluka o vakcini Džonson i Džonson do petka

Vakcina Džonson i Džonson protiv kovida 19, čija je upotreba obustavljena u SAD, trebalo bi ponovo da počne da se koristi, uz moguća ograničenja, a odluka bi trebalo da bude objavljena do petka, izjavio je danas medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči.

"Mislim da pauza neće trajati duže od petka. Verovatno ćemo imati odluku", rekao je Fauči za Ej-Bi-Si njuz, govoreći o grupi stručnjaka koji bi uskoro trebalo da se sastane kako bi razmotrila potencijalnu vezu između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

On je izrazio uverenje da će se vakcinacija nastaviti, uz moguća ograničenja povezana sa uzrastom ili polom, ili jednostavno uz upozorenje.

Vašington je u utorak obustavio upotrebu vakcine kako bi se sprovela istraga o šest žena u SAD koje su nakon vakcinacije dobile ozbiljne krvne ugruške u kombinaciji sa malim brojem trombocita.

Stručnjaci su se prvi put sastali u sredu, kada su se složili da im treba više vremena da donesu odluku o upotrebi vakcine.

Fauči je naglasio da su krvni ugrušci vrlo retka pojava i objasnio da je vakcinacija privremeno obustavljena kako bi stručnjaci mogli da pregledaju situaciju i uvere se da imaju sve potrebne informacije.

Trudo šalje zdravstvene radnike u pomoć Torontu

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da će poslati savezne zdravstvene radnike da pomognu Torontu i provinciji Ontario u borbi protiv trećeg talasa pandemije korona virusa koji je doveo do zatvaranja škola i preduzeća.

„Mobilišemo savezne zdravstvene radnike iz svih vladinih odeljenja da se rasporede na prvim linijama fronta u Ontariju, a posebno na širem području Toronta, gde je situacija najkritičnija“, rekao je Trudo u video snimku objavljenom na Tviteru.

Ostale provincije, posebno na atlantskoj obali, rade na tome „da utvrde koje ljudske resurse i opremu mogu osloboditi narednih dana“, izjavio je Trudo, dodajući da će savezna vlada pokriti troškove te pomoći, javlja Rojters.

Vlada će takođe nastojati da pojača brzo testiranje, posebno za ključne radnike, rekao je Trudo.