Vučić: Nisam video non pejper, zalažem se za postojeće granice 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video „non pejper“ dokument koji je navodno dostavljen Briselu, a predviđa pripajanje Republike Srpske Srbiji a Kosova Albaniji.

„Ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, moram da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekao je Vučić za B92.

On je rekao da se zalaže „za postojeće granice Srbije, sa Kosovom i Metohijom, i sa Bosnom i Hercegovinom sa Republikom Srpskom“.

„Za nas je najvažniji mir i puna stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da u to spada i nastavak pregovora sa Prištinom.

Slovenački premijer Janez Janša negirao je ranije navode medija da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu dostavio non pejper dokument koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu.

Vučić je rekao da na najave kosovske predsednice Vjose Osmani da će tužiti Srbiju za ratnu odštetu može samo da se „kiselo osmehne“ i da se pita „čemu sve to“.

Vučić je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je to „toliko besmisleno i toliko glupo da jednostavno nema reči“.

Prema njegovim rečima takve najave dolaze od onih koji su „protivpravno krenuli da komadaju teritoriju Srbije“.

„Mi nismo bili uvek cvećke a da su samo drugi krivi, ali ako mislite da tako postižete kompromis jasno je da to ne želite, želite da ostane taj zamrznut konflikt“, rekao je Vučić.

On je rekao da su stavovi Beograda i Prištine „dijametralni“ ali da će se raditi na približavanju preko razgovora u Briselu.

„Mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt nego da ga imamo“, rekao je Vučić i dodao da pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni u Parizu „već u Briselu“.

Srbija će biti velesila u proizvodnji vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija zbog ulaganja u Institut „Torlak“ postati „velesila“ u proizvodnji vakcina, ne samo ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, već i nove, četvorovalentne vakcine protiv gripa.

Vučić je za televiziju B92 izjavio da je za obnovu „Torlakove“ zgrade „odmah izdvojeno“ 20 miliona evra preko Kancelarije za javna ulaganja, a da je potrebno još 18 miliona evra za mašine za pakovanje vakcina.

„Samo ulaganje u opremu za četvorovalentnu vakcinu protiv gripa je 100 miliona evra“, rekao je Vučić i dodao da takva vakcina neće početi da se proizvodi odmah ali da „veruje da za četiri godine možemo to da imamo“.

On je rekao da će se u Srbiji proizvoditi i kineska Sinofarm vakcina protiv korona virusa.

Vučić je govoreći o početku proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa rekao da iz EU nije dobio kritike zbog toga.

„Ne verujem da im smeta ali nisam siguran da su oduševljeni“, rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju „dobro“ da bude „na evropskom putu“.

Nećemo izručiti Radetu i Jojića sudu u Hagu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće izručiti sudu u Hagu radikale Petra Jojića i Vjericu Radetu, i da je to pitanje „odnosa prema državi“.

Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

„Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe“, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Sudski Mehanizam u Hagu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije piše da su ključni svedoci protiv Jojića i Radete „ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji“.

Kineski sudija Liu Daćun je naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda.

Na vlast se dolazi voljom naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se na vlast dolazi voljom naroda, a ne kao nekad, ulaganjem novca u rušenje Slobodana Miloševića.

I danas se ulaže ogroman novac, ne mogu da kažem u moju rušenje, bilo bi to pretenciozno, ali se daje u „diverzifikovanje ideja i medija“ i to se daju milion i milioni evra, rekao je Vučić u emisiji Fokus na B92.

To je dobro za demokratiju, da imamo jak civilni sektor i medije koji će da iznose neistine svakog dana, rekao je Vučić.

Ističe mi vreme, izaberite njih, oni će sve, rekao je Vučić o navodima da će Mehanizam u Hagu tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje.

Oni su pričali pre dve godine da im se da da uđu u Vladu, oni sa tri, četiri posto, da tražimo drogu ispod kokošaka u Moroviću, ne pada mi napament, napomenuo je on i dodao: „Oni mislie da postoji neka ambasada koji će da mi naredi nešto“.

Ja čujem šta govore, neke i slušam, ali ne ispunjavam naloge. To da mi naredi nešto neki ambadador, verujte mi, ni ne pokušavaju, izjavio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari