Читај ми!

Gujon: Sada ceo svet može da čuje o ugroženosti crkava i manastira na KiM

Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" obavestila je francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, koji je od 1999. godine konstantna meta napada terorista.

"Evropa nostra", organizacija koja se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa na starom kontinentu, je među sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021. uvrstila i manastir Visoki Dečani.

Osnivač organizacije "Solidarnost za Kosovo" i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je za RTS da su i 22 godine nakon rata Srbi i njihova imovina i dalje ugroženi.

To što je "Evropa nostra" uvrstila Visoke Dečane među najugroženije znači da ono što govori Srbija, eparhija Raško-prizrenska i humanitarne organizacije o ugroženosti srpskog življa i crkava, jeste istina, rekao je Gujon.

"To znači da istina ipak ispliva na površinu i sada ceo svet može da čuje ono što mi decenijama govorimo i dobro je da konačno da čuje ono što mi objavljujemo", rekao je Gujon. 

Prema njegovim rečima, "Evropa nostra" je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji, i ako ona govori o tome, to znači da je situacija toliko loša.

"Važno je da ljudi čuju i to nije samo naše viđenje, to je realnost, to su činjenice", rekao je Gujon.

Ono što je zastrašujuće na Kosovu i Metohiji, ističe Gujon, jeste to što oni stvaraju neku virtuelnu, drugu realnost i ono što nema veze sa činjenicama.

Za njih je, kaže, iguman manastira Sava Janjić ratni zločinac, nobelovac Peter Handke srpski nacionalista.

"Mene su kao humanitarca svrstali u istu katergoriju. Za njih srpski narod živi u slobodi", naveo je Gujon.

Oni se brane od izveštaja "Evropa nostra" tako što napadaju manastir i njegovog igumana Savu Janjića. Sava Janjić je, ističe, pravi hrišćanin, veoma hrabar čovek koji je spreman i na mučeništvo. On je sada zaista ugrožen, jer mu crtaju mu metu na čelu, ukazao je Gujon. 

"Kako možete, ako kažu za vas da ste ratni zločinac u svim medijima tamo, da izađete iz manastira i šetate Prištinom i Dečanima. To je nemoguće, oni su zatvoreni u četiri zida i ne mogu da izađu iz tih zidova, a da ne rizikuju", rekao je Gujon.

Ponavlja da je strašno što smo 2021. svedoci takvog ponašanja u centru Evrope, a mislim da zapadni svet treba da utiče na njih, pre nego što dođe do ozbiljnijih incidenata.

"Od 2004. niko se ne oseća sigurno kada su bili antisrpski pogromi i kada pitate nekog Srbina da li moguće da se opet dogode ti pogromi, svi odgovaraju potvrdno", napomenuo je Gujon i podestio i da smo prethodnih dana svedoci raznih napada na Srbe.

"Napadnuti su momci u Mitrovici, napadnut je Luka Dimitrijević u Gračanici koji šetao sa devojkom i sestrom, na Savu Janjića se vodi konstatna kampanja i niko se tu ne može osećati sigurno, posebno što nema dovoljno osude onih koji bi mogli da utiče na situaciju na terenu", rekao je Gujon. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво