Ekonomija

0

Nedimović: Budžet za subvencije u poljoprivredi gotovo 42 milijarde dinara

Autor: AP

Izvor: Beta

Nedimović: Budžet za subvencije u poljoprivredi gotovo 42 milijarde dinara

Izvor: Foto: Beta /Milan Obradović

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas u Kragujevcu da je budžet za subvencije u poljoprivredi, posle rebalansa budžeta u skupštini, iznosi blizu 42 milijarde dinara, što je više za oko 4,9 milijarde.

Nedimović je kazao da državne subvencije najviše koriste stočari, gotovo 70 odsto budžeta.

"Zahvaljujući subvencijama, uvećava se stočni fond", rekao je ministar i naveo kao pozitivan primer porast broja ovaca u 2020. godini za 108. 000 u odnosu na 2019. godinu.

On je kazao da su za ovce i koze subvencije u Srbiji najveće u Evropi i da EU ima dva puta manje po umatičenom grlu.

Prema njegovim rečima, broj rešenja za mere ruralnog razvoja, koje izdaje Uprava za agrarna plaćanja, iz godine u godinu se povećava za 20 do 30 odsto a radi se o oko 170.000 različitih rešenja.

Nedimović je kazao da je u 2020. godini iznos za subvencije bio 408 miliona dinara i primljeno je 6.609 zahteva.

"Sve subvencije za 2019. godinu su u potpunosti isplaćene. Za 2020. godinu, ono što je ostalo za stočarstvo - što je bilo na dopunama vezano za mehanizaciju koja se tiče biljne proizvodnje, biće isplaćene u narednih 15 dana", rekao je Nedimović.

Nedimović je rekao da poljoprivrednici na području Kragujevca drvne subvencije koriste za stočarstvo, voćarstvo i cvećarstvo.

"Sa Kragujevcem imamo jedan problem, kao i sa drugim gradovima koji su orijentisani na industriju. Tu moramo mnogo da promovišemo sistem subvencija i da pokušamo da od malih proizvodjača napravimo srednje, a od srednjih velike. To je glavna naša strategija", rekao je Nedimović koji je danas posetio nekoliko gazdinstva u selima na području Kragujevca.

On je najavio da će u ovoj godini biti raspisani i novi konkursi za subvencije za vinarije i destilerije.

"Sistem subvencija se odnosi na izgradnju objekata, degustacionih sala opremu za vinarstvo i destilerije i podizanje zasada", rekao je Nedimović, prilikom posete vinariji "Art wine" u Grošnici koja je korisnik državnih subvencija.

"Nama je kao državi cilj da imamo 800 do 1.000 hektara svake godine novih vinograda, a područje Kragujevca je idealan prostor za to", rekao je Nedimović.

 

Nedimović: Spremne izmene Zakona o PIO u sektoru poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da su izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede pripremljene, a da država planira da taj sistem "potpuno reformiše".

"Ne mogu da zamislim situaciju koja je bila poslednjih skoro 35 godina. Imao hektar, imao sto hektara, plaćaš iste doprinose. Ja nisam nikad video da neko može da zaradi na hektar i na sto hektara isto", rekao je Nedimović novinarima u Kragujevcu.

On je dodao da je već spremljen sistem koji će se računati prema ekonomskoj vrednosti gazdinstva i objasnio da će važiti "koliko možeš da proizvedeš, toliko doprinosa i da plaćaš".

"Postojaće obavezne i neobavezne grupe. U ovim obaveznim, moći ćete da izaberete jednu od šest grupa, najverovatnije, i u zavisnosti od toga ćete imati penziju. Penzije će moći da se kreću od sadašnjih 12.000 dinara do nekih 60.000, 70.000 dinara, u zavisnosti od doprinosa koji plaćate", kazao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, propisi su već pripremljeni, a sada se očekuje njihova "valorizacija" kod medjunarodnih finansijskih institucija, imajući u vidu postojeće aranžmane sa njima.

"Kada nam oni daju pozitivan signal da će to imati pozitivan fiskalni efekat za ovu državu, onda ćemo ući u skupštinu, ja očekujem ove godine", rekao je Nedimović.

U skladu s tim, poručio je, rešavaće se istovremeno i problem dugova.

"Dugovi su ogromni, dve milijarde dolara su dugovi za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, izuzimajući doprinose za zdravstveno osiguranje", rekao je Nedimović.

Dodao je i da je predlog Vlade Srbije da se jedan deo tih obaveza otpiše, "pogotovo za zdravstveno osiguranje", napomenuvši da će se o tome razgovarati tokom javne rasprave.

Nedimović je ocenio da su poljoprivredne penzije "jako niske", ali da se računaju shodno uplaćenim doprinosima.

"Za 30 milijardi dinara, koliko godišnje treba za poljoprivredne penzije, 28 milijardi daje država iz budžeta, a svega dve milijarde ide iz doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje poljoprivrednika. Zamislite situaciju da država ne kompenzuje sve to, kako bi sve to izgedalo", rekao je Nedimović.

Ministar je danas sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima posetio porodično gazdinstvo Bojana Živkovića u Botunju koje se pretežno bavi stočarstvom, bez subvencija države.

Obišao je i vinariju "Art wine" Saše Novakovića, a tokom dana posetiće i rasadnik cveća porodičnog gazdinstva Zlatka Maksimovića u selu Čumić, kao i porodično gazdinstvo Mirka Perića koje se bavi voćarstvom u Masloševu

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR