Jet set

Vilijam i Hari razdvojeni na djedovoj sahrani

Vilijam i Hari razdvojeni na djedovoj sahrani
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Alastair Grant | Vilijam i Hari razdvojeni na djedovoj sahrani

Osoblje zaduženo za protokol na sahrani princa Filipa uspjelo je da nađe solomonsko rješenje kako prinčevi Vilijam i Hari ne bi stajali rame uz rame iza djedovog kovčega. Dva brata će razdvojiti najstariji vojvodin unuk, Piter Filips, sin princeze Ane.

Protokol sahrane princa Filipa utvrđen je u četvrtak i konačno je odlučeno da prinčevi Hari i Vilijam neće stajati jedan pored drugog u pogrebnoj povorci niti tokom crkvenog obreda, već će između njih stajati najstariji vojvodin unuk, sin princeze Ane.

Izvor iz Bakingemske palate naglašava da ovako postavljen protokol ne treba tumačiti kao da su braća odbila da stoje jedan pored drugog, mada se govorka i da su ljudi zaduženi za protokol morali da hodaju kao po jajima nastojeći da riješe problem razdora između prinčeva, koji se posebno razbuktao poslije intervjua Harija i Megan sa Oprom Vinfri.

Portparol Bekingemske palate je odlučno odbio sve glasine. "Ovo je sahrana... nećemo biti uvučeni u tu iskonstruisanu dramu. Protokol je utvrđen i on odražava želje Njenog veličanstva".

Međutim, navodno, neki od članova protokola su priznali da je svađa braće zahtijevala "mnogo promišljanja i energije" u kancelariji lorda Čemberlena, koji je odgovoran za protokol.

"Svi smo hodali kao po jajima da ne bismo pogoršali situaciju", otkrio je jedan od službenika, "Mada, da budemo iskreni, i Vilijam i Hari su jasno stavili do znanja da žele da se usredsrijede na oplakivanje djeda i da ne žele da razmišljaju o svojim nesuglasicama“.

Iz Palate insistiraju na tome da je raspored članova kraljevske porodice iza kovčega utvrđen prvenstveno po "krvnom srodstvu u starosti".

Na čelu pogrebne povorke koja će pratiti lend rover s kovčegom princa Filipa, biće dvoje vojvodine najstarije djece, princ Čarls s desne i princeza Ana s lijeve strane.

Pratiće ih princ Endru i princ Edvard. Zatim slijede sljedeća tri unuka princa Filipa, Vilijam u koloni "starijeg brata" iza Čarlsa i Endrua, dok će Hari biti iza princeze Ane, Edvarda i Aninog sina Pitera, koji po godinama jeste stariji od Vilijama, ali nije direktan nasljednik prijestola.

Sa Harijeve desne strane stajaće unuk princeze Margarete, sestre kraljice Elizabete Druge, a iza njega viceadmiral ser Tim Lorens, muž princeze Ane.

Zbog navodnih tenzija u porodici kraljica je donijela odluku da se promijeni i kodeks oblačenja za ovu priliku.

Uobičajeno je da na ceremoniji kraljevske sahrane članovi porodice nose počasne vojne uniforme - što ovoga puta neće biti. Ovo je, navodno, ustupak princu Hariju, kome su oduzete sve vojne titule nakon povlačenja iz kraljevske porodice.

Princ Hari je sinoć izašao iz obaveznog karantina po dolasku iz Sjedinjenih Država, a ovo će biti prvi susret braće poslije više od godinu dana.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije