Sahranjen britanski princ Filip (VIDEO, FOTO) 1Foto Chris Jackson/Pool via AP

Britanski princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete Druge, sahranjen je danas u kraljevskoj kripti u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

Filip je preminuo 9. aprila u 100. godini.

Ispraćen je uz vojne počasti, a na kovčegu su mu bile oficirska šapka Kraljevske mornarice i sablja. Kovčeg je bio prekriven njegovom ličnom zastavom, čije četvrtine predstavljaju Dansku, Grčku, plemićku porodicu Mauntbaten i grad Edinburg.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Royal Family (@theroyalfamily)

Službi u kapeli su prisustvovali samo članovi kraljevske porodice, u skladu s merama u borbi protiv korona virusa, a opelo je služio kenterberijski nadbiskup.

Na sahranu je došao i princ Hari, ali on i njegov brat Vilijam nisu išli jedan pored drugog tokom sprovoda kovčega do kapele.

Princ Filip je rođen u Grčkoj 1921. kao princ Filip od Grčke i Danske.

Nakon službe u mornarici u Drugom svetskom ratu, 1947. se oženio tada princezom Elizabetom, koja je pet godina kasnije postala kraljica.

Princ Filip 2017. objavio je da više neće obavljati obaveze kao član kraljevske porodice.

Svoju sahranu je u velikoj meri sam osmislio.

Na ceremoniji, koja će biti prikazana na televiziji, kraljevska porodica oprostiće se od vojvode od Edinburga koji je 73 godine bio u braku sa „Lilibet“ koja je 1952. godine postala kraljica Elizabeta Druga.

Opelo, koje je trajalo manje od sat vremena, vodio je poglavar Anglikanske crkve, nadbiskup Džastin Velbi (Justin Velby).

Predstavnici vojske nosili su kovčeg princa od dvorca do kapele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari