Srbija primer unapređenja terapije za multiplu sklerozu 1Foto: ascommunication.rs

Usled izbijanja pandemije bolesti kovid 19, sva pažnja je preusmerena prvenstveno na prijem i lečenje obolelih od infekcije ovim korona virusom.

Zbog toga su ostalim pacijentima, ukoliko ne spadaju u hitne slučajeve, odloženi redovni pregledi. Takav je slučaj i sa 9.000 obolelih od multiple skleroze, koliko u Srbiji živi osoba sa ovom podmuklom bolešću, saopštava Društvo Multiple skleroze Srbije.

Ipak, osobe obolele od MS mogle su, ukoliko je nastupilo pogoršanje bolesti, da budu primljene i pregledane u neurološkoj ambulanti Poliklinike, kao i u Urgentnom centru UKC Srbije.

Posle pregleda, ukoliko je bilo indikovano, oboleli su primani i lečeni na Klinici za neurologiju.

Osim toga, pacijentima je ordinirana o trošku RFZO terapija lekovima koji modifikuju prirodni tok multiple skleroze i praćeni su njeni efekti na Klinici za neurologiju ili na odseku Neurologije.

Zahvaljujući ovome sada SE u UKCS leči ovim lekovima oko 1.500 bolesnika, što je dvostruko veći broj nego pre pandemije.

Pored toga, da bi pacijenti lakše došli do pravovremenih informacija, Društvo multiple skleroze, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, organizuje onlajn tribine „Hajde da pričamo o multiploj sklerozi“ na kojoj pacijenti mogu da čuju najtačnije informacije od istaknutih stručnjaka.

Tribina se emituje na youtube kanalu Društva MS Srbije http://bit.ly/Hajdeda Takođe, prvi put predstavljen je i „Vodič za obolele i njihove porodice“, koji su pisali pacijenti za pacijente. Koja je to dijagnostika i kakvo lečenje mogu da očekuju, do tančina je objašnjeno uz pomoć drugih pacijenata, koju su to sve već proživeli.

– Sama ideja potekla je kao odgovor na neproverene i netačne informacije koje su se javljale na početku epidemije. Cilj vodiča jeste pružanje tačnih i proverenih informacija na jednom mestu. tokom trajanja vanrednog stanja bili smo dostupni 24 sata dnevno. Zabeležili smo i povećanu zabrinutost i strah kod ove populacije, te je naše psihosocijalno savetovalište imalo drastično veći broj poziva usled pojačane anksioznosti i pojave depresivnih stanja, rekla je tim povodom Dragana Šutović Ilić iz Društva Multiple skleroze Srbije.

– Nove terapije značajno usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, ističe prof. dr Jelena Drulović, načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti CNS-a, Klinike za neurologiju u KCS.

– Zasad imamo 800 pacijenata koji primaju najsavremeniju terapiju. To je savršen rezultat, posebno kada znamo da se dešava u vreme pandemije, a država je, uprkos teškoj situaciji izdvojila velika sredstva i omogućila najkvalitetniju terapiju. Ponosni smo što je naš veliki napredak u tretmanu osoba sa multiplom sklerozom, prepoznat i van granica naše zemlje, pa tako, kolege iz Engleske, Srbiju ističu kao primer po pitanju unapređenja lečenja multiple skleroze, kaže dr Drulović.

Doktorka napominje da je, među pacijentima sa multiplom sklerozom koji su na visoko efikasnoj savremenoj terapiji, bilo i onih koji su oboleli od infekcije koronavirusa, ali da ni u jednom slučaju nije došlo do razvoja teških formi, niti smrtnog ishoda.

Sva vakcine u Srbiji bezbedne za obolele

Među obolelima od multiple skleroze vlada veliko interesovanje za vakcinacijom. „Nove vakcine se smatraju bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno iznetim stavovima eksperata Međunarodne federacije multiple skleroze i Društva multiple skleroze Velike Britanije. Nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS-om, jer nisu žive vakcine. Određeni lekovi iz grupe DMT (terapija koja modifikuje tok bolesti) mogu da smanje efektivnost vakcinacije, ali i taj nešto smanjeni odgovor je bolji nego nikakav… Nešto manja efektivnost vakcina se može videti kod osoba koje su na terapiji okrelizumabom, fingolimodom, kladribin tabletama i alemtuzumabom. Stoga oni kod kojih se planira započinjanje ove terapije, treba da se, ukoliko je moguće, prethodno vakcinišu, napomenula je prof. dr Tatjana Pekmezović, epidemiološkinja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari