17. april  2021. 04.20  →  18.18 | Izvor: Tanjug, RTV

Održana vojno-policijska vežba Odgovor 2021; Vučić: Ponosan sam na našu vojsku i policiju

OREŠAC, PASULJANSKE LIVADE -

Združena vojno-policijska taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" nastavljena je na poligonu Pasuljanske livade, gde je Vojska Srbije prikazala vatrenu moć najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije. Nešto ranije, na poligonu Orešac kod Vršca, u okviru združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

video icon

U delu vežbe "Odgovor 2021" na "Pasuljanskim livadama" učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, oko 200 pripadnika Policije i više od 140 borbenih sredstava i sistema.

Taktička pretpostavka podrazumevala je da su oružane snage neprijatelja, ekvivalenta mehanizovane brigade, koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju na deo teritorije Srbije.

Na osnovu prikupljenih podataka u dubini borbenog rasporeda neprijatelja, u akciju je krenula oklopno-izviđačka četa na vozilima BRDM-2MS i dejstvovala po jedinicama neprijatelja u nastupanju. Izvlačenje borbenog osiguranja podržano je vatrom minobacača 120 milimetara.

Posmatrači su imali priliku da vide izuzetne efekte dejstava artiljerijsko raketnog sistema "Pasars", baterije "Pancira S-1" i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa "Plamen S" koji su dejstvovali po neprijateljskim položajima.

Naredni segment vežbe bio je rezervisan za prikaz dejstva Žandarmerije po ubačenoj terorističkog grupi. Ova dinamična sekvenca obuhvatila je manevar i odlučno dejstvo borbenih vozila "lazar 3" u kombinaciji sa specijalističkim timovima koji su do zone dejstva došli na kvadovima.

Usledilo je uspešno gađanje raketama "maljutka" po "oklopnim vozilima" neprijatelja.

Naredni segment vežbe doneo je gađanje tenkovskog voda M-84 na daljinama od 4.100 metara topovima 125 milimetara.

Usledio je nalet helikoptera "gama" koji su ciljeve na oko 2.300 metara uspešno uništili protivoklopnim raketama.

Zatim je prikazano dejstvo bataljonske vatrene grupe sa minobacačima 120 milimetara koju su činili pripadnici Vojske i Žandarmerije.

Dodik: Uvek impresioniran umećima srpske vojske i policije

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da impresivno izgleda prikazana sposobnost i opremljenost Vojske Srbije i policije na vežbi "Odgovor 2021".

Dodik je rekao da prikazana sposobnost i opremljenost srpske vojske i policije ohrabruje, jača patriotizam i svest o potrebi odbrane

našeg naroda, gde god se on nalazio.

"Uvek sam impresioniran dostignućima i umećima vojske i policije Srbije", rekao je Dodik, koji je sa srpskim državnim vrhom prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi vojske i policije na poligonima "Orešac" i Pasuljanske livade.

Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu helikoptera Mi-35 koji su pokazali izuzetnu vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra, zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa "Plamen S" i napadom pešadijske čete na "hamerima", mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35 i "Pancira S-1".

Jedinica Žandarmerije zatim je prikazala borbeno-taktičke radnje blokade i uništenja zaostale neprijateljske grupe u naseljenom mestu, a vežba je privedena kraju pokaznom evakuacijom ranjenika iz zone operacije helikopterom Mi-8, pod zaštitom helikoptera "gama".

Vežba na Pasuljanskim livadama pokazala je izuzetnu vatrenu moć i odlično sadejstvo snaga. Ovakvim odlučnim akcijama učesnici vežbe šalju poruku građanima da su sigurni i bezbedni kad imaju ovakav neprobojan bedem svakome ko bi se usudio da ugrozi Srbiju.

Prvi deo - rešavanje telačke situacije

Na poligonu Orešac kod Vršca, u okviru združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

Vežba je počela nešto posle 11 časova i u prvom segmentu simulirano je neutralisanje terorista koji su izvršili teroristički napad na faramacetusku industriju u Vršcu i potom se povukli u rejon Orešca.

Vežbu je izvelo nešto više od 200 pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije, delovi 63. Padobranske brigade, helikopterska jedinica RV i PVO, te stotinak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i helikopterske jedinice MUP-a.

Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila "Miloš" i hamer, sedam desantnih čamaca tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neutralisali teroriste i rešiti talačku krizu.

U scenariju vežbe dva helikopera Gazela su u obližnju reku izbacila desantne jedinice sa čamcima koji su neutralisali deo terorista na obali.

Potom su na teroriste koji su se nalazili u blizini objekata dejstvovala okloplna vozila "Miloš" i hamer, teškim mitraljezima.

Nakon prikaza neutralizacije dela terorista na terenu dva heliokoptera Puma desantirala - izbacila su specijalne timove 72. specijalne brigade i SAJ-a, koji su upali u objekte gde se ostatak terorista zabarikadirao.

Posle neutralizacije te grupe oklopna vozila su snažnom vatrenom podrškom po dubini stvorila prostor da specijalni timovi neutrališu teroriste u narednim objektima.

Policijske snage su zatim prikazale presretanje autobusa u kojima su teroristi vozili taoce i munjevitom akcijom oslobodili taoce i uhapsili teroriste koji su ih držali.

Vežba je završena demostriranjem izvlačenja specijalih antiterorističkih timova helikopterom uz korišćenje specijalnog konopca za evakuaciju - "grozd".

Paralelno sa ovom akcijom propadnici 63. Padobranske brigade i SAJ-a su prikazali padobranski desant radi obezbeđivanja po dubini rejona dejstava združenih snaga.

"Predsedniče i vrhovni komandante, imali ste prikaz da ovde na vojnom kompleksu Orešac vidite i ocenite našu odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućsti i svu rešenost pripadnika specijalnih jedinica vojske i policije da shodno naređenjem vrhovne komande uvek i na svakom mestu uspešno odgovorimo na sve rizike i pretnje po bzbednost naše otadžbine Srbije", poručio je na kraju vežbe pukovnik policije Vladan Mirković predsedniku Vučiću.

Cilj združene vežbe je bio da se pokaže odlučnost, uvežbanost sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost vojske i policije da po naređenju vrhovne komandeodgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Ponosan sam na našu vojsku i policiju

Ponosan sam na Vojsku Srbije, ponosan sam na našu Policiju, ponosan sam na napredak Srbije, na to šta smo uradili u prethodnih nekoliko godina i uveren sam da će Srbija imati snage, znanja i mudrosti da dalje nastavi sa ubrzanim razvojem i velikim prosperitetom i na ponos svih njenih građana i naše države Srbije", istakao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na kraju vežbe "Odgovor 2021".

"Veoma sam ponosan na ono što smo danas mogli da vidimo u Orešcu nedaleko od Bele Crkve i Vršca, u Banatu, i ovde na Pasuljanskim livadama. Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija", naglasio je predsednik Vučić nakon završetka drugog dela vežbe na vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", gde je angažovan deo jedinica Kopnene vojske, deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Žandarmerija i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da su vremenski uslovi bili neuporedivo bolji u Banatu, nego na Pasuljanskim livadama, ali "da su svi impresionirani nečim novim što smo videli ovde u rejonu Pasuljanskih livada".

"A to je kako 'Pancir' gađa. Za one koji ne znaju to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a ne pričam o raketama koje 'Pancir' koristi za gađanje vazduhoplova, pet hiljada metaka od 30 milimetara u minutu", to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije", istakao je predsednik Vučić.

Danas je moglo da se vidi, dodao je predsednik Vučić, kako i na kojoj udaljenosti "tuku" helikopteri Mi-35, a odlično su to raketama učinili i helikopteri "gama".

"I Žandarmerija je odlično pokazala svoje umeće ovde, ali rekao bih i ljudi koji su gađali iz višecevnog bacača raketa, minobacača, svih oklopnih vozila i tenkova. Pokazali su ogromno umeće i koristili bojevu municiju", istakao je predsednik Republike dodajući da su učesnici vežbe odlično i profesionalno obavili svoj posao.

Predsednik Vučić je istakao da ovakve vežbe pokažu i koliko nam je još ulaganja potrebno i najavio da će tih ulaganja biti.

"Naša Vojska mora da bude još mnogo snažnija, naša policija takođe, naši pripadnici moraju da imaju bolje uslove za život i zato sam ponosan što je premijerka Ana Brnabić prekjuče uručila ključeve za 584 pripadnika snaga bezbednosti i njihove porodice", naglasio je predsednik Vučić.

On je izrazio uverenje da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem naše vojske i policije, možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora.

"Protiv eventualnih terorističkih akata delovaćemo uvek brzo, organizovano i veoma, veoma efikasno", poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je čestitao svim pripadnicima vojske i policije na uspešno izvedenoj vežbi.

"Želim da kažem veliko hvala i da smo uvek i na svaki način spremni da zaštitimo i sačuvamo našu Srbiju "poručio je predsednik Vučić.

Stefanović: Vojnici pokazali izuzetan nivo profesionalnosti i obučenosti

Posle uspešno završene Združeno taktičke vežbe "Odgovor 2021", potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović čestitao je pripadnicima Vojske Srbije koji su danas pokazali izuzetan nivo profesionalnosti i obučenosti.

"Predsednik i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić je dao visoku ocenu jedinicama koje su izvodile vežbu, zbog čega su naši vojnici izuzetno ponosni" rekao je ministar Stefanović.

Ministar je istakao i da su na današnjoj vežbi prikazana savremena borbena sredstva i naoružanje, kojima je naša vojska danas opremljena.

"Ova vežba samo je kruna obuke koja je trajala mesecima i priprema koje ste na ovim poligonima, i po kiši i po snegu, neumorno sprovodili već dve nedelje. Samo vi znate koliko je to tražilo truda i odricanja. Još jednom vam čestitam! Živela Srbija!", poručio je vojnicima Stefanović.

Vučić: Uvek smo spremni da zaštitimo našu Srbiju

Predsednik Srbije objavio je snimak taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor2021" koja je danas održana.

"Uvek na svaki način smo spremni da zaštitimo i sačuvamo našu Srbiju", objavljeno je na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Tagovi
Broj komentara: 4

Filip  17. 04. 2021. | 11:24
Bez obzira sto se vodi politika mira, smatram da je ulaganje u modernizaciju vojske od izutetnog znacaja.
Marko  17. 04. 2021. | 11:55
Današnja vojna vežba pokazuje koliko je naša vojska unapređena, koliko je savremeno opremljena i koliko je podignuto njeno dejstvo na jedan visok nivo.
sara  17. 04. 2021. | 13:58
Danasnja vojska Srbije dostojna je slavne srpske vojske iz nase proslosti.
Dragan  18. 04. 2021. | 02:55
Ova vežba opravdala je naše poverenje u Vojsku Srbije.