Obeležavanje Svetskog dana kanabisa 20. aprila ispred Vlade Srbije i RTS 1Foto: Facebook / Kanabis marš

U utorak 20. aprila od 14 časova, organitacija IRKA obeležiće nezvanični Svetski dan kanabisa okupljanjem ispred zgrade Vlade Republike Srbije i zgrade RTS-a, gde će bolesni koji se leče Kanabisom javno svedočiti.

Podršku pacijentima na skupu daće i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Skup organizuju Socijalni Kanabis klub Beograd i Udruženje IRKA u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom konopljara Srbije i Udruženjem SKK Sombor.

U nastavku teksta je zahtev koji su udruženja uputila državnom vrhu, radi prevazilaženja ozbiljnog pravnog problema nastalog zbog neažurnosti Komisije za PKS posle odluke Ujedinjenih nacija da ukloni Kanabis sa Liste narkotika, koji je i precizan opis aktuelne situacije:

„Odlukom Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODK), a na stručnu preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske medicinske agencije (EMA) Kanabis je od 2. decembra 2020. godine skinut sa Liste narkotika – psihoaktivnih kontrolisanih supstanci (PKS) opasnih po život i zdravlje – i ostavljen u grupi PKS koje se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe. Kako je ta Odluka deo Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine (Konvencija), koja je i ratifikovani dokument u Parlamentu SFRJ, postala je obavezujući deo našeg pravnog sistema.

Stalna misija Republike Srbije pri UNODK u Beču zvanično je obaveštena 21. januara 2021. godine da je „u skladu sa članom 3, stav 7, Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961, izmenjene i dopunjene Protokolom iz 1972, odluka 63/17, stupa na snagu u odnosu na svaku stranu na dan prijema ovog obaveštenja i nakon toga stranke će preduzeti mere koje mogu biti potrebne prema ovoj Konvenciji“.

Po pozitivnim zakonskim regulativama koje kažu da se po Osumnjičenog primenjuje povoljniji važeći zakonski propis, to znači da je od 21. januara ove godine, Kanabis, pravno dekriminalizovan na teritoriji Republike Srbije.

U želji da bude izbegnuta pravna nesigurnost zbog postojanja dve zvanične liste PKS, Socijalni Kanabis Klub Beograd i Nacionalna asocijacija konopljara Srbije (NAKS) 5. februara 2021. godine zvanično su se dopisom obratili Ministarstvu Zdravlja, Komisiji za PKS, sa zahtevom da uskladi svoju Listu sa Listom Konvencije, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, s obzirom na to da Lista Komisije direktno proističe iz Liste Konvencije i mora da je sledi.

Nezvanično saznajemo da je na sastanku Komisije za PKS održanom 8. aprila 2021. godine zauzet stav da je trenutno nemoguće izmeniti Listu jer je sama Lista Komisije pravno neusaglašena sa Jedinstvenom konvencijom i njenom listom, da Komisija nema stručni kapacitet da sama uradi potrebno prilagođavanje i da u junu ove godine oformi Radnu grupu Ministarstva zdravlja koja bi prilagodila Listu u narednim mesecima.

Posledice toga su sledeće:

– Stavljanje Srbije na Crnu listu UNODK-a, jer priznanjem Komisije da njene liste nisu, niti mogu da budu usklađene sa Jedinstvenom konvencijom, Republika Srbija zvanično priznaje da ne može da zadovolji međunarodne standarde u prometu PKS i prekursora, zbog čega će svim članicama UN biti naloženo da prestanu da izdaju uvozne i/ili izvozne dozvole za sve supstance pod kontrolom UNODK-a, a to je većina lekova, sirovina i gotovih proizvoda.

– Priznanjem da Lista Komisije nije usklađena sa Konvencijom, a imajući u vidu da Komisija za PKS proizilazi iz Zakona o PKS koji se direktno poziva na Konvenciju i ima obavezu da sledi Listu Konvencije, proizilazi da je Lista Komisije pravno ništavna. Zbog toga, sve presude donete posle 2010. godine, kao i svi procesi za PKS koji su u toku, moraju da budu poništeni jer su zasnovani na ništavnom pravnom aktu.

Naglašavamo da svaki dan odlaganja primene Liste Konvencije, ili prilagođavanja Liste Komisije, predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava bolesnih i pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja. Državu to može da košta između pedeset i stotinu hiljada evra za troškove postupaka i pritvora vezanih za Kanabis, zbog nesporne obaveze Komisije da Kanabis ukloni sa Liste narkotika i zadrži ga samo u kategoriji lekova.

– Priznanjem da nema stručni kapacitet za osnovni razlog zbog koga je osnovana, a to je vođenje lista PKS, članovi Komisije su diskreditovali svoj profesionalni i stručni autoritet. Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije time je ostavljena jedina mogućnost da, bez odlaganja, rasformira trenutni sastav Komisije i da ubuduće nijedan od članova aktuelne Komisije ne može da bude imenovan u buduće sastave tog tela, osim ukoliko je izdvojio mišljenje u vezi sa donošenjem gornjeg zaključka.

Takođe smo saznali da Komisija još uvek nije raspravljala o zahtevu SKK Beograd, niti je većina članova Komisije uopšte upoznata sa postojanjem tog dopisa. Pitamo: Zbog čega Komisija nije odgovorila na taj dopis, s obzirom na to da Zakon o upravnom postupku propisuje rok od 30 dana za odgovor? Takođe, tražimo odgovornost svih koji su uključeni u prikrivanje postojanja tog dopisa sa ključnim činjenicama o temi o kojoj je vođen razgovor. Ukoliko se radi o državnom službeniku, tražimo pokretanje disciplinskog postupka, a ukoliko je u pitanju postavljeno lice tražimo njegovu smenu.

Predlažemo da državni organi, umesto Liste Komisije, odmah počnu da primenjuju već u Srbiji zvaničnu i ratifikovanu Listu Konvencije, jer je jasno da Komisija nije u stanju da uskladi svoju Listu sa Listom Konvencije u razumnom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari