Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Ni sajt NBA nema dilemu - Jokić bez premca u trci za MVP priznanje

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.04.21. | 21:23

Petu sedmicu zaredom srpski as na vrhu lestvice

Samo čudo moglo bi da zaustavi Nikolu Jokića na putu ka sticanju zvanja najboljeg košarkaša na svetu!

Posle ankete na sajtu ESPN gde je od 101 novinara glas srpskom asu dalo njih 90 – jedini od svih igrača za koga su glasali svi pripadnici medija – prva zvezda Denvera je i u poretku na sajtu NBA lige i dalje prvi kandidat za MVP priznanje. Petu sedmicu zaredom srebrni reprezentativac s Olimpijskih igara u Riju je na vrhu liste kandidata za najboljeg igrača NBA lige za takmičarsku 2020/21 i mesec dana pre kraja ligaškog dela sve su manje šanse da bi neko mogao da se ispreči na Jokićevom putu ka večnosti!

Izabrane vesti

U jeku teške povrede Džamala Marija koga na parketu neće biti narednih godinu, do godinu i po dana, Nikola Jokić nastavlja da pomera granice i postavlja standarde teško dostižne za konkurenciju. Osim toga što je uz Rudija Gobera bez propuštene utakmice na listi deset najvećih MVP kandidata – ostali kombinovano propustili 76 utakmica u protekloj sedmici – momak iz Sombora je stigao do svog 15. ovosezonskog tripl-dabla u pobedi nad Majamijem (123:116). Iako je Denver pretrpeo poraze od Bostona kod kuće i Golden Stejta na strani, Jokićeva forma nije doživela ni najmanje odstupanje, što bi moglo da bude ključno u završnim sedmicama pred spuštanje zavese na prvi deo sezone.

02.00: (4,00) Hjuston (15,0) Denver (1,30)

Jokićeva statistika je brutalna – 26 poena, 10,9 skokova, 8,8 asistencija i 1,5 ukradena lopta na blizu 60 odsto pogođenih šuteva iz igre. Nastavi li ovim tempom Jokić će postati prvi MVP u istoriji najjače košarkaške lige sveta koji će ovo priznanje poneti s takvim procentima ubačenih lopti... Sa 15 tripl-dablova Jokić je došao nadomak rekordnog učinka Feta Levera po broju utakmica s dvocifrenim učinkom u tri statističke kolone u jednoj sezoni Denvera! Lever ih je imao 16 na vrhuncu karijere, a Jokić ima sasvim dovoljno vremena da ga prestigne i postavi nedostižnu granicu za buduće naraštaje. Ne treba zaboraviti da najbolji srpski igrač vodi po broju dabl-dablova u celoj ligi i ima ih 49 iz ukupno 55 dosadašnjih nastupa. Sve što je Jokiću potrebno da uradi kako bi postao prvi centar s MVP zvanjem još od Šakil O’Nila 2000. godine je da drži Denver na istom kursu. Prvu šansu da zadrže dobar ritam Nagetsi će imati u noći između petka i subote kada gostuju Hjustonu.

Što se konkurencije tiče, došlo je do određenih pomeranja u Top 5. Džoel Embid se pomerio za jednu poziciju napred u odnosu na prošlu sedmicu i sada je iza Jokića. Embid je ovaj korak napravio posle dominantne role protiv Bruklina, a bar 35 poena ubacio je u tri od pet proteklih utakmica. Na trećem mestu sada se nalazi Luka Dončić! Prva zvezda Dalasa napravila je skok od tri pozicije u odnosu na prošlu nedelju, a posle one trojke za pobedu nad Memfisom niko nije mogao da ostane ravnodušan. Čak je u trans bacio Lebrona Džejmsa. Luka igra briljantno i zaista treba biti ponosan na činjenicu da se dvojica od tri trenutna MVP kandidata prezivaju na “-IĆ“. Janis Adetokunbo je četvrti i on se vratio na parket posle šest propuštenih utakmica zbog povrede kolena. Demijan Lilard je peti i pao je tri mesta u odnosu na prošlu nedelju.

Evo i kompletnog poretka po autorskoj analizi na sajtu NBA:

1. Nikola JOKIĆ (-)

2. Džoel EMBID (+1)

3. Luka DONČIĆ (+3)

4. Janis ADETOKUNBO (-)

5. Demijan LILARD (-3)

6. Kavaj LENARD

7. Džejms HARDEN

8. Lebron DŽEJMS

9. Stef KARI

10. Rudi GOBER



tagovi

Nikola JokićNBA ligaMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara