Neustavna još jedna odredba Zakona o podršci porodici s decom

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom odredba iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, objavljeno je na sajtu tog suda.
Neustavna još jedna odredba Zakona o podršci porodici s decom
Foto: Pixabay
Sporna odredba propisana je članom 12.7. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i glasi: "Pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta ne može se ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica".
 
Inicijativom za ocenu ustavnosti i zakonitosti Ustavnom sudu se obratilo više organizacija civilnog društva.
 
U decembru prošle godine Ustavni sud je utvrdio neustanost još nekoliko odredbi iz ovog zakona.
 
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo je u martu javnu raspravu o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.