Okolina

Kompanija Facebook prešla na obnovljive izvore energije

Kompanija Facebook prešla na obnovljive izvore energije
Foto: Flickr / Ilustracija | Kompanija Facebook prešla na obnovljive izvore energije

Kompanija Facebook je saopštila da je ostvarila svoj cilj te da svoje globalne operacije obavlja koristeći samo obnovljivu energiju.

Nakon što je ostvaren ovaj veliki i važan cilj, Facebook ga planira proširiti na cijeli svoj lanac do 2030. godine, a on uključuje dobavljače i poslovne aktivnosti poput putovanja i prevoza uposlenika.

Facebook je svoj plan o potpunom korištenju obnovljive energije najavio 2018. godine kako bi pokušao ublažiti uticaj na okolinu u vrijeme globalnih napora koji se ulažu u borbu protiv klimatskih promjena. Dvije godine ranije su 143 zemlje potpisale Pariski sporazum o klimatskim promjenama, a koji podrazumijeva održavanje globalne temperature ispod dva stepena iznad predindustrijskih nivoa, a idealno 1,5 stepeni.

Kompanije Google, Microsoft, Apple i Amazon takođe imaju ekološke ciljeve te su uložile milijarde na kupovinu obnovljive energije kako bi se se smanjila emisija štetnih gasova.

Facebook je uložio 8 milijardi dolara u projekte zelene energije uključujući nove 63 vjetroelektrane i solarne elektrane. Kompanija ima ugovore za više od 6 GW energije, što je malo manje u odnosu na 6,5 GW u slučaju Amazona koji je najveći kupac obnovljive energije na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije