©AFP
©AFP

AFRIKA: Remi bez golova u derbiju Gane, trka udvoje za titulu u Ugandi

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.04.21. | 21:05

Pregled najznačajnijih utakmica dana na afričkom kontinentu

JKT TANZANIJA – AZAM 0:1 (0:1)

Izabrane vesti

(Fudbal, Tanzanija 1)

Fudbaleri Azama ne odustaju od borbe za vrh tabele. Savladali su JKT na gostovanju zahvaljujući pogotku Liange iz 20. minuta. Opravdali su ulogu favorita, produžili seriju nepobedivosti na sedam mečeva (pet trijumfa) i prišli na samo bod lideru šampionata Tanzanije Jang Afrikensu. Imaju doduše dva meča manje od prvoplasiranog tima, ali čak pet od trećeplasirane Simbe, koja ima bod manje. Uradili su fudbaleri Azama šta je bilo u njihovim rukama, ali sada samo mogu da se nadaju lošim rezultatima timova sa kojima se bore za tron. JKT Tanzanija je posle 13. poraza u sezoni 13. na tabeli, sa šest bodova iznad opasne zone.

JIMA ABA JIFAR – SEBETA SITI 1:2 (1:0)

(Fudbal, Etiopija 1)

Pobeda fudbalera Sebeta Sitija posle preokreta. Domaćin je poveo u 32. minutu i prednost držao sve do 58. minuta, kada je Osei preuzeo stvari u svoje ruke. Najpre je poravnao rezultat, a potom u 86. minutu doneo pobedu svojoj ekipi. Sebeta je posle trijumfa osma na tabeli sa 22 boda, prebrodila je mini krizu posle dve utakmice bez trijumfa, dok je Jima pretrpela 11. poraz u sezoni i sa duplo manje bodova od današnjeg protivnika sedi na pretposlednjem mestu.

KINONDONI MC – GVAMBINA 3:0 (0:0)

(Fudbal, Tanzanija 1)

Fudbaleri Kinondoija su prava engima za Gvambinu. Iako su gosti u meč ušli sa čak 10 osvojenih bodova u poslednja četiri kola, pretrpeli su težak poraz. Kinondoni je slavio protiv današnjeg rivala čak sedmi put zaredom i ponovo je sačuvao mrežu (Gvambina postigla samo jedan pogodak u pomenutim duelima). Domaćin je pitanje pobednika rešio za 20 minuta, u prvom delu nije bilo golova, ali se potom u rasponu od 50. do 71. minuta tri puta tresla mreža gostujućeg sastava. Ilanfja, Emvujekure i Juma su se upisali u listu strelaca i omogućili svojoj ekipi da se posle 11. trijumfa u sezoni popne na peto mesto (39 bodova). Gvambina je sa devet bodova manje deseta.

KITARA – VAJPERS 0:3 (0:1)

(Fudbal, Uganda 1)

Nije bilo dileme u duelu kandidata za titulu i tima koji će po svemu sudeći u niži rang. Fudbaleri Vajpersa su opravdali ulogu favorita i ubedljivo slavili. Iako ne blistaju na gostovanjima ove sezone, ovoga puta nisu imali problema, poveli su u 31. minutu preko Sentamua, da bi isti fudbaler u 63. minutu duplirao prednost svoje ekipe. Konačan rezultat postavio je Mukurezi 10 minuta kasnije, pa je tako Vajpers posle trijumfa nad Kitarom zauzeo prvo mesto na tabeli, sa istim bodovnim saldom kao i URA SC (42).

URA SC – BIDKO BUL 3:1 (1:1)

(Fudbal, Uganda 1)

Ko je tipovao na pobedu domaćina uz golove na oba kraja terena, nije pogrešio. URA je opravdala ulogu favorita i nastavila da se bori sa Vajpersom za titulu. Domaćin je poveo u 30. minutu preko Majvege, ali je samo dva minuta kasnije Bidko Bul stigao do poravnanja preko Očore. Otišlo se sa nerešenim rezultatom na odmor, a posle 12 minuta igre u drugom delu URA je stigla do nove prednosti preko Kagimua. Konačan rezultat postavio je Kromvel u 73. minutu i tako omogućio svojoj ekipi da ostane poravnata sa Vajpersom na čelu tabele (42 boda).

SKIKDA – MS ALŽIR 1:0 (0:0)

(Fudbal, Alžir 1)

Posle devet vezanih poraza pobeda. Fudbaleri Skikde slavili su na svom stadionu i to posle pogotka u 89. minutu. Heroj domaćeg sastava bio je 24-godišnji napadač Valid Hamidi. Skikda je posle tek trećeg trijumfa u sezoni ostala pretposlednja, sa 11 bodova osam koraka je deli od spasa i sigurne zone. MC Alžir je posle neočekivanog poraza ugrozio svoje šanse za izlazak na međunarodnu scenu, 11. je na tabeli sa 25 bodova, šest ispod šestog mesta, ali uz dve utakmice manje u odnosu na ekipu Mlile.

GREJT OLIMPIKS – ASANTE KOTOKO 0:0

(Fudbal, Gana 1)

Remi bez golova kojem se raduje gost. Lider prvenstva je posle nerešenog ishoda u duelu sa drugoplasiranim Grejt Olimpiksom zadržao bod prednosti na vrhu. Odolela je najbolja odbrana lige (osam primljenih golova posle 20 utakmica), koja je po treći put zaredom sačuvala mrežu. Grejt Olimpiks je propustio veliku priliku da zauzme čelnu poziciju, ali je omogućio Kareli da u slučaju trijumfa u 20. kolu skoči na drugo mesto. Sledi velika borba za titulu u Gani.

VOLAJTA DIHA – HAVASA 2:3 (2:2)

(Fudbal, Etiopija 1)

Kanonada u prvom poluvremenu, gosti su poveli u 17. minutu, ali je za samo 420 sekundi usledio potpuni preokret. Ipak, Johanes je u 36. minutu poravnao rezultat, da bi Havasa do trijumfa stigla pogotkom u 89. minutu. Fudbaleri Volajte su nastavili sa promenjljivim rezultatima, dok je Havasa produžila seriju nepobedivosti na četiri meča. Gosti su se sa trijumfom izjednačili sa današnjim rivalom na tabeli (24 boda), ali imaju i utakmicu manje.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara