Ex -Yu

Lavrov o "non-paperu": Veoma opasne igre

Lavrov o "non-paperu": Veoma opasne igre
Foto: Tanjug/AP | Lavrov o "non-paperu": Veoma opasne igre

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je, komentarišući navodni slovenački "non-paper" o preispitivanju granica na Balkanu, da se treba samo sjetiti kako zapadni partneri uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike.

"A kad se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim prije rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji", kaže Lavrov.

Lavrov kaže da su razgovori o "velikoj Albaniji" provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO da zaustave takva raspoloženja.

Izjava dolazi poslije sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

"Razgovori o 'velikoj Albaniji' traju više godina i mi uvijek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spriječe forsiranje takve retorike", kaže on.

Na pitanje o mogućem uključenju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće ali da će biti spremna da se odazove na svaki prijedlog koji dobije od rukovodstva Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvijek na agendi zapadnih partnera Srbije, ali da ona ostaje vijerna prijateljstvu s Rusijom.

"Pozicija Srbije se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Iako smo mi država posvećena evropskom putu naše viševekovno prijateljstvo sa ruskim narodom i RF se ne menja. Postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Ruske Federacije i mi se u takva pitanja ne mešamo", rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je istakao, dvije zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije