Lavrov o "velikoj Albaniji" i "non-pejperu" VIDEO/FOTO

Razgovori o "velikoj Albaniji" su provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, rekao je Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

18:45

Lavrov o
Tanjug/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

On je to izjavio posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

"Razgovori o 'velikoj Albaniji' traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spreče forsiranje takve retorike", kaže on.

Kada je u pitanju slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu, Lavrov navodi da se treba samo setiti kako zapadni partneri, uključujući EU i NATO, čiji je član i Slovenija, pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje posleratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike.

"Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od bivše Jugoslavije, treba se samo setiti kako naši zapadni partneri, uključujući EU i NATO, čiji je član i Slovenija, pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje posleratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike", kaže on i dodaje:

"A kad se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti, onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji Rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada, nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji".

Na pitanje o mogućem uključivanju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće, ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije.
Tanjug/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvek na agendi zapadnih partnera naše zemlje, ali da ona ostaje verna prijateljstvu s Rusijom.

Pozicija Srbije se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Iako smo mi država posvećena evropskom putu, naše viševekovno prijateljstvo sa ruskim narodom i RF se ne menja. Postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Ruske Federacije i mi se u takva pitanja ne mešamo, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je istakao, dve zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: