Vesti

0

Narodna stranka traži objavu ugovora sa kineskom kompanijom CRBC o komunalnoj infrastrukturi

Autor: KP

Izvor: Beta

Narodna stranka traži objavu ugovora sa kineskom kompanijom CRBC o komunalnoj infrastrukturi

Izvor: pixabay.com

Narodna stranka zatražila je danas od Vlade Srbije da objavi detalje i uslove finansiranja projektovanja i izgradnje komunalne infrastrukture u Srbiji u vezi sa potpisanim komercijalnim ugovora izmedju Ministarstva gradjevinarstva i kineske kompanije CRBC u vrednosti od 3,2 milijarde evra.

CRBC je angažovan za projektovanje i izgradnju nekoliko desetina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionе mrеžе i sanaciju, ili izgradnju šest regionalnih deponija.

Narodna stranka je u saopštenju ocenila da je "potpuno normalno i opravdano" da svaki kreditor insistira na čvrstim garancijama vraćanja kredita, ali i dodala da je "opravdano i normalno i da javnost Srbije bude upoznata o detaljima i finansijskim uslovima pod kojima je ugovor potpisan i garancijama koje su date za vraćanje kredita".

"Ako će svaka od 65 opština i gradova koji su navedeni u ugovoru imati svojstva investitora za radove na svojoj teritoriji, Narodna stranka insistira na pojašnjenju, da li i one preuzimaju obaveze vraćanja kredita i da li i gradovi i opštine daju garancije i o kakvim je garancijama reč", stoji u saopštenju.

Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo naveo je da je Crna Gora u opasnosti da, ako ne bude mogla da vrati kredit za izgradnju auto-puta, izgubi čak deo svog teritorijalnog suvereniteta kroz oduzimanje teritorije i objekata po izboru i vrednosti koju će odrediti kineska Eksim banka, jer je takve uslove dogovorila kao garanciju vraćanja kreditnih obaveza.

"Previše je i dramatičan i uznemiravajući ovaj primer iz susedstva da bi javnost bila uskraćena za detalje ovog komercijalnog ugovora, posebno zato što se opštine i gradovi pojavljuju kao investitori", navela je Narodna stranka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR