Radnici fabrike "Fijat plastik" najavili protest ispred Gradske skupštine 24. aprila 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Radnici fabike „Fijat plastik“ u Kragujevcu, koji su pre skoro dva meseca obustavili proizvodnju i stupili u generalni štrajk, najavili su da će 24. aprila protestvovati ispred Gradske skupštine, odakle će ponoviti zahtev Vladi Srbije da se uključi u rešavanje spora između zaposlenih i poslodavca.

Radnici taraže od poslodavca da im vrati iznos regresa na nivo koji su imali do 1. januara 2021. godine, kao i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65, umesto dosadašnjih 60 odsto zarade.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je FoNetu da su o tome razgovarali i sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Od gradonačelnika smo tražili da bude medijator, da nas spoji sa Vladom i on je obećao da će naše pismo proslediti premijerki Ani Brnabić, rekao je Miljković i dodao da se očekuje reakcija Vlade i njena direktna pomoć u rešavanju problema.

Jasno je da mi nećemo odustati od štrajka sve dok se ne ispune naši zahtevi. Zbog toga bi bilo dobro da se Vlada što pre umeša u spor i pomogne da on bude prevaziđen, istakao je predsednik Štrajkačkog odbora.

Prema njegovim rečima, svi radnici „Fijat plastika“ nalaze se u nezavidnom materijalnom položaju, jer od umanjenih zarada ne mogu da prehrane porodice.

Naše plate su neznatno veće od propisanog minimalca i sa njima se teško preživljavalo i pre umanjenja, a sada je to postala nemoguća misija, rekao je Miljković i dodao da je otežavajuća okolnost kreditna zaduženost.

Naši radniici su uglavnom mladi ljudi koji su nakon zasnivanja radnog odnosa podigli kredite, koje sada jedva otplaćuju. Mnogim radnicima, kada im se odbiju rate za kredite, od plate ne ostane ništa, a u posebno teškoj situaciji su oni koji imaju porodice sa decom, jer se svakoga dana bore za preživljavanje, istakao je Miljković.

On je napomenuo da su i onako male plate dodatno umanjene od početka godine, što je zakomplikovalo tešku situaciju u fabrici koja ima 90 zaposlenih.

Naše celokupno potraživanje na godišnjem nivou je oko 30.000 evra što je smešna suma za Fijat. Mi samo tražimo da nam se vrati ono što nam je oduzeto, rekao je Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari