Dostupni linkovi

Skupština RS-a o zahtjevu Incka o poveljama ratnim zločincima 27. aprila


Sjednica Narodne skupštine Republike Sprske
Sjednica Narodne skupštine Republike Sprske

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) raspravljat će 27. aprila na narednoj redovnoj sjednici o zahtjevu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka (Inzko) da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Visoki predstavnik u BiH zahtjev je iznio u pismu upućenom 2. februara predsjedniku NSRS-a i predsjednicima svih klubova poslanika u entitetskom parlamentu.

Kolegijum entitetskog parlamenta ovo je odlučio nakon sjednice održane u petak, 16. aprila, a predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, nakon sjednice kolegija izjavio je kako očekuje da NSRS donese usaglašen stav o zahtjevu Visokog predstavnika.

"Očekujem da bude usaglašen stav, pa bilo kakav da bude od svih partija koje imaju sjedište u Republici Srpskoj", kazao je Igor Žunić, predsjednik kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)u entitetskom parlamentu.

Žunić je istakao da je na kolegiju odlučeno kako Narodna skupština mora zauzeti stav o "ultimatumu gospodina Incka".

"Naš je stav da Narodna skupština to mora da presječe jer je očito da bi ova vrsta ucjene i ultimatuma se samo nastavila", istako je Žunić

Miladin Stanić, šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) poručio je da se oni protive oduzimanju dodjeljenih priznanja, ali i da nisu podržali da na dnevni red uđe ova tačka.

"Nećemo podržati povlačenje povelja, s tim što mi smatramo da ne treba da idu u skupštinsku raspravu uopšte. Povelje nije dodijelila NSRS, već Odbor za povelje i priznanja pri Narodnoj skupštini", istakao je Stanić

I u Partiji demokratskog progresa (PDP) bili su protiv da se o Incokovom zahtjevu raspravlja pred parlamentom.

Perica Bundalo predsjednik PDP-ovog poslaničkog kluba kaže da ovom pitanju ne treba pridavati veliki značaj, i da se sve moglo riješiti kontra pismom.

"Predložio sam da se zauzme zajednički stav na koji će se potpisati svi predsjednici poslaničkih klubova zajedno sa predsjednikom Narodne skupštine, pa čak i svi poslanici, i da upute to kao odgovor Visokom predstavniku bez otvaranja rasprave u parlamentu. Međutim, skupštinska većina je odlučila drugačije", rekao je Bundalo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je 2. februara pismo predsjedniku NSRS-a i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem je tražio da se ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine u roku od tri mjeseca.

U pismu se navodi da je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, među kojima su bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG