Svet

0

Zatvorske kazne za devet prodemokratskih aktivista u Hongkongu

Autor: IG

Izvor: Beta

Zatvorske kazne za devet prodemokratskih aktivista u Hongkongu

Izvor: Beta/AP/Vincent Yu

Sud Hongkonga, autonomne kineske teritorije, osudio je danas devet vodećih prodemokratskih aktivista na zatvorske kazne do 18 meseci zbog organizovanja i učešća na neodobrenom masovnom protestu.

Medju osudjenima je i medijski tajkun Džimi Laj, osnivač tabloida Epl, koji će izdržavati kaznu od 14 meseci zatvora.

Sud je odložio izdržavanje kazne za četiri od devet osudjenih, medju kojima je 82-godišnji bivši poslanik Martin Li, uzevši u obzir njihove godine i druge olakšavajuće okolnosti.

Osudjeni su nedavno proglešeni krivim za organizovanje i učešće na neodobrenom masovnom protestu u avgustu 2019. godine, kada je na ulice, prema procenama, izašlo 1,7 miliona ljudi. Oni su se tada usprotivili usvajanju zakona koji bi omogućio izručenje optuženih gradjana Hongkonga Pekingu.

e9aaaf7a

Antivladini protesti u Hongkongu 2019. godine doveli su do oštre reakcije kineske vlade koja je juna 2020. godine usvojila strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong.

Današnje zatvorske kazne predstavljaju još jedan udarac za prodemokratski pokret Hongkonga, koji je na meti kineske vlade i lokalnih vlasti lojalnih Pekingu, što mnogi tumače kao pokušaj ukidanja autonomije Hongkonga, odnosno kao napuštanje principa "jedna zemlja, dva sistema".

Kada je Velika Britanija vratila Hongkong Kini 1997. godini, Peking je toj teritoriji garantovao specijalan status, po principu "jedna zemlja, dva sistema", koji je podrazumevao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija u periodu od 50 godina, odnosno do 2047. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR