Dostupni linkovi

Vučić: 18 miliona evra za punjenje i pakovanje vakcina


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete beogradskom Institutu Torkal koji raspolaže pogonom za pravljenje vakcina Sputnik V. 15. april, 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete beogradskom Institutu Torkal koji raspolaže pogonom za pravljenje vakcina Sputnik V. 15. april, 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u petak, 16. aprila, da će Srbija uložiti 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina, za grip, tetanus i vakcine protiv virusa korona.

Pored toga, "Torlak" će uskoro proizvoditi i četvorovalentne vakcine za grip, rekao je Vučić.

On je održao sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrima i stručnim ljudima iz oblasti farmacije i medicine, na kojem je, kako je objavio, doneto nekoliko važnih odluka.

"Država će da uloži 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina. Za pakovanje vakcina za grip, ali i tetanus, difteriju i vakcina protiv kovida 19", poručio je Vučić u video snimku objavljenom na instagram profilu "Buducnostsrbije".

On je naveo i da će 20 miliona evra biti izdvojeno za uređenje prostorija i obnovu fasada, kao i da će biti uređeni parkovi i pristupni putevi Institutu.

Hoćemo da od "Torlaka" napravimo jednu od najboljih fabrika vakcina u Evropi, poručio je Vučić.

"Od danas pokrećemo postupak, radimo biznis plan i ulazimo u proces proizvodnje, i verujemo da ćemo za nekoliko meseci to da završimo - četvorovalentne vakcine za grip”, objavio je Vučić.

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


On je u četvrtak, 15. aprila, prilikom obilaska “Torlaka” rekao da će prve doze vakcina protiv korona virusa sa tog instituta izaći između 5. i 10. juna i dodao da veruje da će Srbija pre kraja godine moći i samostalno da proizvodi vakcine.

Istovremeno je Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio na svom sajtu najavu proizvodnje ruske vakcine “Sputnjik V” (Sputnik) sa “Torlakom” u Srbiji.

"RFPI i Institut za virusologiju i vakcine "Torlak" objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik V’ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima", saopštili su u tom fondu.

I na Tviter nalogu ruske vakcine "Sputnjik V" objavljeno je da se Institut "Torlak" pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

Ministar u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je u petak, 16. aprila, da je u prethodna dva dana u institutu "Torlak" napunjeno tri hiljade bočica "vakcina Sputnjik komponenti jedan i toliko komponenti dva, od čega se po 1.100 bočica šalje u Moskvu gde će biti 21 dan radi analize".

"Oni će odlučiti da li je institut Torlak spreman da započne proizvodju na ovaj način kao što je sada uradio. Mi se nadamo da će sve biti u redu", rekao je Popović za Radio televiziju Srbije, navodeći da su ruski stručnjaci koji su sada bili na Torlaku odali priznanje za izuzetnu efikasnost.



XS
SM
MD
LG