Capital.ba

Presuda: IRB ne može preuzeti 46 miliona KM kredita od Banke Srpske

16.04.2021. / 12:56

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ne može preuzeti 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala preko propale Banke Srpske, odlučio je Viši privredni sud i time potvrdio prvostepenu presudu, saznaje portal CAPITAL.

IRB

Foto: Capital

Ovaj spor je važan jer je upravo on bio najveća kočnica da Banka Srpske, nakon četiri godine stečaja, izvrši prvu diobu novca povjeriocima.

Investiciono-razvojna banka RS je nakon uvođenja privremene uprave, a zatim i likvidacije i stečaja tražila od izuzme kredite koje je plasirala preko Banke Srpske, ali joj to upravnici banke nisu dozvolili.

Nakon toga IRB je podnijela tužbu, pozivajući se na na ugovor koji su imali sa bankom, a kojim je definisano da IRB može preuzeti svoje kredite u slučaju oduzimanja dozvole za rad banci.

Međutim, prvostepeni sud je u presudi donesenoj polovinom prošle godine naveo da IRB nije mogla ugovornim odredbama za sebe predvidjeti više prava nego što joj to zakon omogućava.

Sud je ocijenio da je odredba okvirnog ugovora kojom se predviđa preuzimanje kreditnog portfolia za slučaj oduzimanja dozvole banci ništava i da ne proizvodi pravno dejstvo.

„Samo u slučaju da je do preuzimanja kreditnog portfolia došlo prije uvođenja privremene uprave, odnosno postupka likvidacije i stečaja kreditni portfolio bi se smatrao imovinom tužioca. Kako do toga nije došlo voljom stranaka, tužilac ne može, pozivajući se na okvirni ugovor i odluku o klasifikaciji i preuzimanju kreditnog portfolia, steći izlučno pravo na kreditnom portfoliu tužene. Kreditni portfolio tužene predstavlja stečajnu masu tužene, a ne imovinu koja pripada tužiocima“, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Ovu presudu je krajem marta potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci navodeći da se žalba tužilaca odbija i potvrđuje presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 09. jula 2020. godine.

Zbog ovog spora do sada nije bilo moguće isplatiti ni dio novca povjeriocima, koji gube strpljenje pa su čak i upućivali prijetnje stečajnom sudiji.

Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac ranije je rekao za CAPITAL da parnice sa IRB-om i Ukio bankom koče, barem djelimičnu, isplatu deponenata.

„Ukoliko te dvije parnice budu u korist Banke Srpske, deponenti fizička lica će biti u potpunosti namireni. Potraživanja fizičkih lica su ispod 10 miliona KM, a mi na računu imamo oko 64 miliona KM“, kazao je tada Radivojac.

Stečaj u Banci Srpske otvoren je 4. aprila 2017. godine, a pokušaj bivše stečajne upravnice Mirjane Golić da izvrši prvu djelimičnu diobu osporio je sud, nakon žalbe IRB-a.

O svemu tome CAPITAL je u više navrata pisao:

https://www.capital.ba/irb-tuzbom-pokusava-od-banke-srpske-preuzeti-45-miliona-km-kredita/

https://www.capital.ba/irb-blokirao-40-miliona-km-povjerilaca-banke-srpske/

https://www.capital.ba/irb-povjerioci-banke-srpske-odlucili-da-nema-diobe-novca/

https://www.capital.ba/prihvacen-prigovor-irb-a-blokirani-milioni-km-povjerilaca-banke-srpske/

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!