16. april  2021. 11.48  | Izvor: Tanjug

Komisija: U Sarajevu bilo 211 logora i mesta zatočenja Srba, 3000 ubijeno, 1.700 teško ranjeno

SARAJEVO -

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a 1.700 ih je teško ranjeno, navodi se u izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i zaključuje da zločini nad Srbima nikada nisu kvalifikovani kao ratni ili kao zločini protiv čovečnost i kao genocidna dela.

Komisija, koja je formirana po nalogu Vlade Republike Srpske, konstatuje da dve trećine mrtvih i ranjenih nisu imale veze s ratnim dejstvima, već sa zločinačkim delima, pišu današnje Večernje novosti.

srbi, sarajevo, ubijeni, lukavica,

"U Sarajevu je bilo 211 logora i mesta zatočenja Srba. Na hiljade ih je zatvoreno bez jasnog povoda, a zatvorenici su pretrpeli najteže nasilje, isključivo zbog nacionalnosti", navodi se u rezimeu i dodaje da je prijavljeno 800 nestalih Srba na području grada Sarajeva, koje je bilo pod kontrolom SDA.

Kako se navodi, do danas nije pronađeno 260 Srba, a pretpostavlja se da je broj nestalih i veći, jer su ubijene čitave porodice, kao i da oni koji su preživeli nisu mogli da prijave nestanke.

"Institucije predvođene bošnjačkim zvaničnicima iz SDA uložile su ogromne napore da prikriju zločine počinjene nad srpskim građanima", navodi se u izveštaju.

srbi,, sarajevo,, sahrana,,

Dodaje se da su Srbi bili u dvostrukoj blokadi, unutrašnjoj i spoljašnjoj - prva je pratila liniju razgraničenja bošnjačkih i srpskih snaga i uticala je na sve stanovnike, a druga, neprobojnija blokada, koju su postavile bošnjačke snage, bila je usmerena isključivo na Srbe.

Na taj način je svu humanitarnu pomoć kontrolisala bošnjačka SDA koja je, u podeli, diskriminisala Srbe, zbog čega je ocenjeno da je UNHCR postao "de fakto" dobavljač za muslimane i bošnjačku vojsku, prenose Novosti.

Pojašnjava se da je SDA regrutovala i naoružala ključne aktere kampanje terora krajem 1991. godine, pripadnike organizovanog kriminala, osuđenike, silovatelje i narkomane, koji su puštani iz zatvora zahvaljujući amnestiji Alije Izetbegovića.

Jedan od specifičnih aspekata kampanje terora bilo je stvaranje ogromne mreže privatnih zatvora u kojima su počinjena najgora zlodela, piše u izveštaju i dodaje se da je tome prethodila kampanja diskriminacije i demonizacije Srba koji su bili potisnuti i isključeni kao građani i čiji životi nisu bili važni.

"Mediji i nevladine organizacije igrali su veliku ulogu u kampanji demonizacije širenjem lažnih informacija i fokusiranjem pažnje i saosećanja isključivo na vrlo stvarne patnje muslimana, pritom potpuno ignorišući patnju Srba", piše u izveštaju.

Izveštaj je objavljen na stranici incomfis-sarajevo.org , sadrži 1.250 strana i podeljen je u sedam poglavlja.

Tagovi
Srodne vesti