16. april  2021. 11.39  →  19.22 | Izvor: FoNet, Tanjug

Region: U BiH preminulo 86 osoba; Crna Gora: Policijski čas do 23.aprila; Slovenija otvorena i za vakcinaciju Sputnjikom

LJUBLJANA, PODGORICA -

U protekla 24 sata u Sloveniji je od posledica kovida preminulo petoro ljudi, a od 4.253 testirane osobe 860, odnosno 20 odsto, je bilo pozitivno, saopštila je slovenačka vlada.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 230.826 obolelih od koronavirusa, a preminulo je 4.147 pacijenata.

ljubljana, slovenija, korona

Na bolničkom lečenju trenuto je 639 pacijenata, od čega su 152 na intenzivnoj nezi. U proteklom danu oporavilo se 50 obolelih, a aktivno je 12.699 slučajeva.

Učenici završnih razreda srednjih škola u Sloveniji imaju mogućnost da se kao prioritena grupa vakcinišu protiv kovid-19 već od sledećeg petka uoči maturskih ispita koji treba da počnu u maju.

STA prenosi da je dopunjena strategija imunizacije , koju je zvaničnica Ministarstva zdravlja Vesna Kerstin Petrič predstavila na konferenciji za štampu danas, svrstala maturante i osoblje škola uključeno u polaganje završnih testova koji još nisu vakcinisani među prioritetne grupe, zajedno sa starijima od 60 godina i hroničnim bolesnicima.

Kerstin Petrič je saopštila da su i roditelji posebno osetljive i hronično bolesne dece navedeni među prioritetnim grupama u poslednjoj izmeni slovenačke strategije vakcinacije.

„Želimo da se učenici na što opušteniji način pripreme za ispit zrelosti i da ga polažu u bezbednom okruženju“, rekla je slovenačka zvaničnica.

Uz napomenu da je vakcinacija dobrovoljna, učenici koji žele da se imunizuju su pozvani da se prijave danas ili do ponedeljka , a oni od 18 godina i stariji dobiće vakcinu AstraZeneka, dok je za maloletne predviđena vakcina Fajzer-Biontek.

Bojana Beović, šef nacionalnog savetodavnog odbora za imunizaciju, saopštila je da ovo telo nije upoznato sa idejom vlade da vakciniše maturante i da je to bila politička odluka.

Oko 17.000 učenika završne godine srednjih škola treba da polaže maturske ispite, koji bi trebalo da počnu 4. maja.

Od ponedeljka dozvoljeno okupljanje do 100 osoba

U Sloveniji će od ponedeljka biti dozvoljeno okupljanje do 100 osoba na otvorenom i na zatvorenom, odlučila je danas slovenačka vlada.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs pojasnio je da će okupljanje na zatvorenom biti moguće ukoliko je obezbeđeno najmanje 30 kvadratnih metara po osobi uz obavezno nošenje maske, dok će na otvorenom biti omogućeno uz obezbeđivanje 10 kvadratnih metara po osobi, prenosi STA.

Hojs je dodao i da svako okupljanje mora da bude prijavljeno nadležnima, ali da posebna dozvola Instituta za javno zdravlje nije neophodna.

U Crnoj Gori i dalje na snazi policijski čas od ponoći do pet

Ministarstvo zdravlja i Insitut za javno zdravlje predstaviće danas nove epidemiološke mere prema kojima će policijski učas ubuduće trajati od ponoći do pet sati ujutru narednog dana, prodavnice i privredna društva će raditi do 22, a ugostiteljski objekti sat duž, pišu podgoričke Vijesti.

Ustanove obrazovanja i kulture radiće od 18 do 22 sata, a dostava hrane do ponoći.

Zabrana putničkog međugradskog saobraćaja i dalje će biti na snazi od petka u 21 do ponedeljka u pet časova.

U Podgorici i Danilovgradu biće dozvoljeno pohađanje nastave u ustanovama, omogućen rad igraonica, dok će teretane raditi od pet do 22 sata.

Kladionice će biti otvorene od sedam do 22, a ugostiteljski objekti od sedam do 23 sata - za jednim stolom unutar objekta i u baštama moći će da budu do četiri osobe.

Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) radiće od sedam do 22.

Nove mere za Podgoricu i Danilovgrad od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici produžavaju se aktuelne mere.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za decu i odrasle na otvorenim javnim mestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Nove mere važiće od sutra do 23. aprila, na nivou države.

U Hrvatskoj epidemija se ne smiruje, preminulo 44 pacijenata

Hrvatska beleži značajan rast od 32 odsto novozaraženih tokom pet dana ove sedmice u odnosu na prethodnu i po incidenci je na 21. mestu na lestvici zemalja Evropske unije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak saopštio je da je Hrvatska prošle sedmice imala 2.599 novozaraženih od 8.994 testirana uzorka, a sedmicu pre 2.362 pozitivna od 8.697 testiranih.

U ovoj sedmici zabeleženo je, kazao je, 11.082 novozaraženih, što je porast od 32 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prosečna incidenca je 664.9, najniža u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj, 1.377. Današnji udeo pozitivnih u broju testiranih je 29.2 posto, rekao je Cpak na konferenciji za novinare.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su od posledica kovida preminule 44 osobe, a od 9.233 obrađena testa bilo je 2.698 pozitivnih, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je potvrđeno 303.598 obolelih od koronavirusa, a preminulo je 6.486 pacijenata.

Oporavilo se 281.059 osoba, od čega 1.908 u poslednja 24 sata, a trenutno su aktivna 16.053 slučaja. Na bolničkom lečenju danas su 2.003 pacijenta, od čega je na respiratoru 186.

U Hrvatskoj su do danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 393.002 osobe, a revakcinisano je 124.459 ljudi.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini od posledica korona virusa preminulo je 86 osoba

Zaraženo je 1.279 ljudi, a testirano 3.479 uzoraka, objavili su danas entiteski zavodi za javno zdravlje.

U Republici Srpskoj preminule su 24 osobe, registrovana su 232 nova slučaja, a testirano je 713 uzoraka.

Hospitalizovano je 1.250 ljudi, na respiratorima su 103 osobe, a pod zdravstvenim nadzorom su 9.832 osobe.

U Federaciji BiH preminulo je 57 ljudi, regiostrovana su 1.004 nova slučaja, a testirana su 2.682 uzorka.

U Brčko distriktu preminulo je petoro ljudi, registrovana su 43 nova slučaja, a testirana su 84 uzorka.

Crna Gora: Policijski čas do 23.aprila

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović najavila je da će od sutra pa do 23. aprila biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja posle ponoći, marketi i prodavnice radiće od sedam do 22 sata, a ugostiteljski objekti od sedam do 23 časova, prenosi RTCG.

Iste mere koje će se od 17. do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za opštine Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici produžavaju se aktuelne mere jer je broj zaraženih na 100.000 stanovnika veći od 800, rekla je Borovinić Bojović.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za decu i odrasle na otvorenim javnim mestima i dalje je zabranjeno, a na snazi ostaje i zabrana međugradskog saobraćaja tokom vikenda.

Borovinić Bojović je rekla da se očekuje kontingent od 200.000 vakcina, "možda i više", do kraj aprila, a masovna vakcinacija će početi tri ili pet dana kasnije.

Slovenija otvorena i za vakcinaciju Sputnjikom

Slovenija je uvrstila i rusku vakcinu Sputnjik Ve kao kandidata za kampanju vakcinacije protiv kovida-19 i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), rekla je danas član naučnog saveta vlade infektolog Bojana Beović.

"Savetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve vakcine koje razmatra EMA i nalaze se u postupku dobijanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcinu u trenutku kad bude odobrena možemo odmah da počnemo da koristimo ne gubeći vreme", kazala je Beović u razgovoru za Slovenačku televiziju, prenosi Hina.

Prema poslednjim ažuriranim podacima ministarstva zdravlja Slovenija je do danas vakcinisala 360.450 osoba protiv kovida-19, što je ukupno 17,2 odsto populacije, a dve doze je dobilo već 136.582 osoba, najviše AstraZeneku i Fajzerovu vakcinu.

U Sloveniju su pristigle i vakcine koje je proizveo Džonson i Džonson, ali se ne koriste i nalaze se u "karantinu", dok se čeka nova odluka Evropske agencije za lekove, nakon što je američki regulator privremeno zaustavio njeno korišćenje u SAD.

Vakcinacija AstraZenekom u Sloveniji se nastavlja, a zemlja je odlučna u nameri da do sredine leta vakciniše više od polovine svoje populacije.

Srodne vesti