16. april  2021. 11.11  | Izvor: Tanjug

Politika SAD-a je u suprotnosti sa sadržinom non pejpera

BEOGRAD -

Iza takozvanog non pejper dokumenta o novoj podeli na zapadnom Balkanu sigurno ne stoje slovenački premijer Janez Janša i njegova Vlada, ocenili su danas bivši diplomata Zoran Milivojević i predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Milivojević smatra da je reč samo o "probnom balonu", da bi se videlio kako će reagovati politički akteri na zapadnom Balkanu.

zoran, milivojevic

"Slovenija nema kapacitet ni kao država, ni kao članica EU i NATO-a da tako nešto vodi, bez obzira možda na želju da u regionu igra neku ulogu", rekao je Milivojević gostujući na TV K1.

On je podsetio da nova administracija u Vašingtonu podržava multientički koncept, i da se Stejt department i Berlin zalažu za nove granice na Balkanu koje podražujmevaju Srbiju bez Kiosova i Metohije, što nije predmet navodnog Janišinog nezvaničnog dokumenta.

"Oni hoće da izbegnu nove sukobe na Balkanu zbog nerešenih otvorenih pitanja i da se Kosovo definitivno otcepi, i drugo da se ceo ovaj prostor uklopi u zapadnu sferu interesa, ali da bude bezbedan. Da se ta otvorena pitanja reše a da se 'zakuca' nezavinost Kosova i da Bosna postane funkcionalna kao centralizovana država", rekao je Milivojević.

Grubješićeva je takođe ocenila da nove granice nisu realnost zbog stava SAD-a.

"Oni koji se zaista pitaju ovde, a to su SAD, eksplicitno su rekli da podržavaju teritorijalni integritet BiH i napore svih na Balkanu na evropskom putu. Ako oni kažu da od toga nema niša, onda zaista nema ništa", istakla je Grujbešićeva.

Dodala je da paralelno s pojavljivanjem non pejpera u javnosti postoji pismo devet članica EU među kojima je i Slovenija, koje traže stratešku debatu o zapadnom Balkanu.

"Ta debata će biti održana 10. maja. Svima je jasno da nešto mora da se uradi sa zapadnim Balkanom, i sad u suštini imate dva pravca. Jedan ovakav, sa non pejperom da se svi prodrmaju, i taj strateški u Savetu ministra iz koga mogu da proiziđu nekakvi zaključci. Ili sa maglovitom evropskom perspektivom ili sa ubrzanim prijemom, što je obećanje dato još 2003 na samitu u Solunu", zaključila je Grubješićeva.

Srodne vesti