');
Blic Biznis

Kreditna linija EBRD i Unikredit lizinga od 20 MILIONA EVRA za firme u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od 20 miliona evra sa Unikredit lizingom (UniCredit Leasing) u Srbiji za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP), saopšteno je danas.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Milic Foto: Ustupljene fotografije
Ana Milic

Više od polovine ukupnog iznosa kreditne linije podržaće ulaganja u zelene tehnologije i energetsku efikasnost. Mala i srednja preduzeća tako će imati pristup sredstvima koja im mogu pomoći da investiraju u unapređenje svog poslovanja i dostizanje EU standarda, navodi se u saopštenju EBRD.

Kredit će moći da se koristiti za unapređenje tehnologija, radnih procesa ili usluga, posebno u popravljanju kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbednosti i ekoloških standarda koji se zahtevaju na tržištu EU.

Foto: Profimedia

MSP će imati pristup i tehničkoj podršci, uključujući savetodavnu podršku EBRD-a i, posle uspešnog završetka investicije, stiču uslove za bespovratna sredstva u iznosu od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita, koji finansira EU.

Ta kreditna linija deo je Programa podrške za konkurentnost MSP Zapadnog Balkana, za koji EBRD obezbeđuje kredite, a EU bespovratna sredstva i tehničku pomoć. Cilj programa je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste mogućnosti trgovine u regionu Zapadnog Balkana i šireg evropskog tržišta.

U Srbiji se program sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede, na čiji predlog je Evropska unija je iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za EBRD Program za podsticanje konkurentnosti MSP u Srbiji.

Regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan i direktorka kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai rekla je da pristup dobro strukturiranoj finansijskoj i savetodavnoj podršci može da podstakne lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti.

"Veoma smo zadovoljni što smo pouzdan partner EBRD-a za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ovaj segment privrede ima ogroman potencijal, stoga nam je cilj da omogućimo lakši pristup finansiranju koji će im pomoći da dostignu EU standarde i na taj način prošire svoje poslovanje. Polovina ukupnog iznosa zajma podržati ulaganja u zelenetehnologije i energetsku efikasnost, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem Unikredita za stvaranje održive vrednosti", rekla je predsednica Izvršnog odbora Unikredit lizinga Srbija Ana Milić.

Pročitajte još

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je ocenila da će nova kreditna linija omogućiti da malim i srednjim preduzećima bude dostupno više novca za investiranje u savremenu opremu.

"Na taj način oni će poboljšati poslovanje, unaprediti konkuretnost i otvoriti nova radna mesta, a samim tim ojačati srpsku ekonomiju i unaprediti životni standard građana, što je posebno bitno u vremenu kada smo pogođeni virusom kovid 19", rekla je ona.