Đordi Bertomeu (MN press)
Đordi Bertomeu (MN press)

Evroliga 26. aprila o sudbini Bertomeua, na sastanku i teškaši Florentino Perez i Đoan Laporta

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.04.21. | 10:21

Raskol među deoničarima ECA

Kako se sezona primicala kraju, činilo se da uz sve muke koje su snašle ne samo košarku, nego i kompletan svet, zbog korona virusa, idiličan odnos klubova, odnosno suvlasnika Evrolige i predsednika (i izvršnog direktora) takmičenja Đordija Bertomeua ne može niko i ništa da poremeti. Međutim, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da su se čelnici sedam timova (Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Anadolu Efes, Olimpija Milano, Makabi i Žalgiris) prošle nedelje organizovali tajni sastanak u Atini na kome su iskazali nezadovoljstvo oko pojedinih finansijskih poteza čelnika Evrolige.

Krivac za lošije poslovanje klubova koji su pretrpeli određene gubitke ove godine, pronađen je u Bertomeuu, pa se sedmorka složila da kancelariji u Barseloni uputi pismo u kojem se izražava želja da se razgovara o statusu prvog čoveka lige.

Izabrane vesti

Danas, 19.00: (5,00) Fenerbahče (19,0) Anadolu Efes (1,20)

Na prvi pogled razuman gest, jer ko je vlasnik, ima pravo da bira rukovodeće organe. Ali ako s pogleda u istoriju, sve odluke Evrolige donete su na osnovu predloga klubova/suvlasnika koji su ih na kraju i sami izglasali, dok je kancelarija bila samo serviser njihovih želja, pa su klubovi ostali nedorečeni u pokušaju da svale svu krivicu na Bertomeua zbog njihovih loših odluka, ako su one uopšte bile loše. Bolje upućeni smatraju da je ovaj potez nabrojanih klubova zapravo iznuđen njihovim problemima kod kuće, koje zapravo pokušavaju da reše na drugoj strani, odnosno da zahvatanjem u zajedničku kasu Evrolige više nego što im pripada po važećem ugovoru, žele da popune određene praznine u svojim budžetima.

Ipak, pitanje je da li će to moći da prođe, odnosno da li će im dozvoliti ostali suvasnici koji, prema rečima ljudi iz Barselone, nisu bili pozvani na sastanak (Real, Barselona, Baskonija i Fenerbahče) i koji su se zapitali da li im neki od suvlasnika u zajedničkoj firmi rade iza leđa.

Danas, 18.30: (1,55) Burgos (14,5) Huventud (2,70)

Da ne bi došlo do još jedne "igre gluvih telefona", na kraju je odlučeno da se održi Bord deoničara ECA koji je, kako nezvanično saznaje Mozzart Sport, zakazan za 26. april. Ne putem video ili audio veza, nego da se svi vlasnici nađu na jednom mestu, u Barseloni, kako bi raščistili sve nedoumice. Jedna od glavnih tema je i da li će Bertomeu, koji je "samo" predsednik i izvršni direktor, ili što bi neko rekao samo zaposleni, ali ne i suvlasnik, dobiti poverenje da nastavi da vodi Evroligu, ili će pak klubovi morati da nađu novog glavnog operativca.

S obzirom da je na stolu možda i najdelikatnije pitanje od osnivanja takmičenja, jer će se razgovarati i o (ne)ostanku Bertomeua koji prvi put otkako je Evroliga nastala 2000. godine, nema stoodstotnu podršku suvlasnika, pojedini izvori navode da nije nemoguće da se na pomenutim sastanku, uz predstavnike klubova, pojave čak i njihovi predsednici, među kojima su dva najveća imena sigurno prvi čovek Reala Florentino Perez i odnedavno prvi čovek Barselone, Đoan Laporta.

Da li će tako biti, ostaje da se sačeka 26. april...


tagovi

EvroligaĐordi Bertomeu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara