"Povećan nagradni fond, građani od danas mogu slati koverte"

Ministar finansija srbije Siniša Mali izjavio je da građani Srbije od danas mogu ponovo slati račune za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

10:40

Foto: Ministarstvo finansija

Važiće, kako je dodao, oni računi koji su izdati od 1. aprila.

Mali je rekao da će prvo kolo ovogodišnje nagradne igre biti od 15. maja do 25. juna, a da će drugo kolo biti u septembru ili oktobru.

Istakao je da je ovogodišnji nagradni fond povećan i da se u igri za dobijanje nagrade nalazi 16 stanova i 60 automobila.

"Naplata poreza nam dobro ide. U prvoj polovini ovog meseca naplatili smo poreza za dve milijarde dinara više, ali novom nagradnom igrom želimo da nastavimo da podižemo svest o uzimanju računa i borbi protiv sive ekonomije", rekao je Mali za TV Pink.

Ministar je izneo podatak da su građani Srbije prošle godine poslali 11,5 miliona koverata, što je 115 miliona računa, a vrednost poreza od tih računa je bila 100 miliona evra.

Ponovio je da uzimanje računa i naplata poreza znači i više novca u budžetu za nove puteve, škole, bolnice, vrtiće, veće plate i penzije.

Treći paket pomoći

Mali je kazao i da se ove godine nastavlja sa velikom, snažnom i pravovremenom pomoći privredi i građanima, da je novi, treći paket pomoći vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP), a da zajedno sa podrškom iz dva paketa od prethodne godine, čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a Republike Srbije.

Mali je gostujući na Pinku rekao da, sa tom podrškom, i planiranim investicijama u zdravstvo i infrastrukturu, Srbija pokazuje da je stabilna država, da ima jasan cilj da pomogne građanima i privredi i da zadrži makroekonomsku stabilnost.

"Najveći teret krize preuzima država, ali zato očekujemo rast od šest odsto BDP i održavanje makroekonomske stabilnosti do kraja godine", rekao je Mali.

Privrednici

Govoreći o detaljima finansijske podrške, on je rekao da ove godine, gotovo da neće biti meseca u kome neće biti isplaćena finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

“Već smo isplatili 50 odsto jedne minimalne zarade za 1.130.000 radnika. Čak 251.000 preduzetnika i preduzeća se prijavilo za ovaj vid pomoći”, precizirao je Mali.

On je podsetio da će dodatnu finansijsku pomoć, pored isplate tri polovine minimalne zarade, dobiti i samostalni umetnici i to u vidu dva puna minimalca od 30.900 dinara, što je ukupno oko 500 evra. Ista dodatna pomoć od dve pune minimalne zarade očekuje i zaposlene u ugostiteljstvu, turizmu i turističke vodiče.

“Već je krenula i isplata za prevoznike od 600 evra po autobusu. Želimo da pomognemo onima koji su bili najviše pogođeni jer prošle godine nije bilo mnogo međugradskog I međunarodnog saobraćaja. Ova pomoć će ići u narednih šest meseci. Takođe, završili smo konkurs za pomoć gradskim hotelima. To je sad u aprilu - 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi”, naveo je Mali.

Građani na Kosovu i Metohiji

Precizirao je i da je juče usvojen pravni akt koji je predvideo da svi naši sugrađani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, dobiju po 100 evra pomoći, a oni koji nemaju posao 200 evra.

“Ta pomoć će biti isplaćena u maju i to će se raditi preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Nema potrebe da se ti građani prijavljuju”, kazao je Mali.

Punoletni građani, penzioneri, nezaposleni

“Osim toga, 28. aprila kreće prijava svih građana za novčanu pomoć od 30 plus 30 evra. Prvu isplatu od 30 evra građani će dobiti u maju a drugu u novembru. Imamo i dodatnih 50 evra za penzionere koje ćemo isplatiti u septembru”, istakao je Mali.

On je naveo i da će nezaposleni koji su na jučerašnji dan bili na evidenciji Nacionalne služba za zapošljavanje dobiti dodatnih 60 evra u junu mesecu.

Ministar smatra da su sa ovom podrškom pokrivene sve kategorije stanovništva i privrede, te da ćemo na taj način, kao i prošle godine, sačuvati radna mesta, kao i likvidnost i solventnost čitave privrede.

"Kada pogledate svu ovu pomoć, skoro svakog meseca ćemo imati neki vid pomoći, održavamo privredu, a i građanima želimo da ponudimo dozu optimizma i da svi zajedno umanjimo posledice i pandemiju ostavimo iza nas", kazao je Mali.
Foto: Depositphotos, GoranJakus
Rebalans budžeta

On je rekao da je novac za sprovođenje trećeg paketa obezbeđen u rebalansu budžeta, i obećao da će, kao i prošlog puta, svaka obaveza i isplata biti ispoštovana "u dan i u dinar".

Govoreći o rebalansu budžeta, Mali je istakao da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije.

"Građani Srbije treba da znaju da u rebalansu budžeta, suprotno očekivanjima, imamo nikada više novca za kapitalne investicije. Na nivou opšte države to je 7,2 odsto BDP", precizirao je Mali.

Kapitalni projekti

On je podsetio da godinama unazad nikada više novca nije bilo za izgradnju puteva, tunela, bolnica, škola...

"Svako ulaganje u infrastrukturu podstiče rast ekonomije, zapošljava privredu, otvara i održava radna mesta. Mi u ovom trenutku imamo četiri autoputa koja gradimo - Preljina-Požega, Moravski koridor, Sremska Rača – Kuzmin i Novi Sad – Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri autoputa", naveo je Mali.

Ministar je rekao da će deo novca za ove projekte biti obezbeđen iz budžeta, a deo na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu.

2Svaka investicija u autoputeve i privredne zone donosi prihod državi. Prethodna vlast je napravila grešku, zaduživala se i sve je išlo u potrošnju. Nama će odnos BDP i javnog duga biti ispod 60 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao", naveo je on.

Naglasio je kao važne i izgradnju obilaznica oko Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Loznice, a izdvojen je i novac za početak gradnje metroa u Beogradu.

Više novca za poljoprivredu, ekologiju, zdravstvo...

On je naveo i da su rebalansom povećana izdvajanja za poljoprivrednike i to za 4,9 milijardi dinara a povećana su i sredstva za ekologiju pa se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Naglasio je i ogroman značaj zdravstva.

"Kada pogledate kako se sada ocenjuje jačina zemalja, imate ekonomsku snagu, ali svi gledaju i kako se neko nosi sa pandemijom i kolika je stabilnost zdravstvenog sistema. Mi smo rekorderi u vakcinaciji, vakcine nabavljamo na vreme, plaćamo unapred. To je predsednikova politika koja je dala rezultate. Mi smo u rebalansu budžeta izdvojili novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, i za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu. Tu je i novac za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije, jer zdravlje cenu nema", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: