Dve pozivnice, a bar tri želje 1Foto: Eurocup

Imao je Virtus zicer u majstorici polufinala Evrokupa; višegodišnji plan gazde Masima Zanetija mogao je da se ostvari u četvrtak uveče da je kojim slučajem ekipa trenera Aleksandra Đorđevića imala adekvatan odgovor na sjajna izdanja Uniksovih nosilaca igre – Smita, Vajta, Kenana i Brauna, na čijim je leđima ruski tim došao do ključnog brejka (100:107) za plasman u finale Evrokupa u kojem će se za titulu boriti sa Monakom.

Ujedno, izborena je i ulaznica za Evroligu, što bi moglo da dovede do pojačanih diplomatskih aktivnosti Virtusa u narednih par meseci.

Jednostavno, 16 evroligaških mesta je već kaparisano za iduću sezonu, a za preostala dva boriće se, najmanje, tri kluba – po jedan iz VTB i ABA lige, dok će velikan iz Bolonje imati svoje adute u vidu tradicije, infrastrukture, tržišta i budžeta kluba.

Opšte je poznato da 11 klubova poseduje deonice Evrolige, odnosno da su osnivači iste; dva mesta popunjena su finalistima Evrokupa ove sezone (UNIKS i Monako) dok tri kluba (Bajern, Alba i Asvel) imaju oročene licence. Preostala dva mesta biće popunjena putem specijalnih pozivnica koje bi trebalo da budu upućene predstavnicima regionalnih VTB i ABA lige.

Evroliga već dve godine nema nikakve ugovorne obaveze prema predstavnicima tih liga, ali i dalje postoji dogovor da će ekipe iz oba prvenstva imati prioritet prilikom dodeljivanja specijalnih pozivnica.

Rusi će u CSKA i Uniksu imati predstavnike naredne sezone, međutim pravo da se nadaju pozivnici imaće Zenit, Himki i eventualno Lokomotiva.

Odluka Evrolige da prošlog proleća pozivnicu dodeli Zenitu ispostavila se ispravnom: izabranici Ćavija Paskvala izborili su plasman u Top 8 i time opravdali ogroman budžet koji je doduše bio manji u poređenju sa sezonom 2019/20 (26,7 miliona evra).

Ako se zna da je naftni gigant Gasprom osnivač kluba i glavni sponzor i da je hala poslednji put renovirana 2016. jasno je da će Zenit i ovog leta biti glavni kandidat za dobijanje specijalne pozivnice.

Himki je ove sezone pokazao niz slabosti u rukovođenju klubom.

Projektovan budžet ispostavio se nerealnim; kako su rezultati bivali daleko od zacrtanih u Evroligi, plate su počele da kasne po više meseci, a poznato je da Đordi Bertomeu ima nultu toleranciju kada je u pitanju potraživanja igrača.

Shodno tome, jedino u slučaju da se u VTB ligi izbori za finale ili dođe do titule, Himki bi mogao da pokvari planove Zenita, kao i Lokomotiva, koja ipak ima daleko manje šanse u odnosu na klub iz Sankt Peterburga.

ABA liga još uvek ima određenu saradnju sa Evroligom, samim tim, kao košarkaški region ne bi trebalo da strahuje za predstavnika u takmičarskoj 2021/22.

Iako nema nikakvu obavezu da u takmičenje pozove ovosezonskog šampiona, Evroliga će najverovatnije ispoštovati „hijerarhiju“ mada bi, poučeni prethodnim iskustvom, trebalo sačekati s obzirom na to da osim Budućnosti, Crvene zvezde i Cedevita Olimpije, Igokea ima najveće šanse da se nađe u plej-ofu, samim tim i da se bori za titulu, a poznato je da ekipa iz Aleksandrovca i Evroliga nisu u ljubavi. Uostalom, Igokea je ove sezone, sasvim solidno, igrala u FIBA Ligi šampiona.

Veliko razočarenje za Virtus

Porazom u majstorici polufinala Evrokupa od Uniksa, Virtus je ostao bez plasmana u Evroligu naredne sezone. Aleksandar Đorđević, kao šef struke, sigurno će trpeti kritike do kraja sezone, naprosto, primarni cilj nije ostvaren. Iako je gazda Masimo Zaneti nakon meča delovao poprilično ležerno, poručivši da će se u Evroligu plasirati drugi put, njegov temperament i nepredvidivost trebalo bi Đorđevića da pozovu na dodatni oprez, pogotovo jer je tokom sezone već dobio iznenadni otkaz, doduše oročen na samo desetak sati. „Moramo da držimo glavu gore i da znamo da smo završili Evrokup sa samo dva poraza. To što nismo otišli u finale i u Evroligu – veliko je razočaranje“, iskren je Đorđević, trener Virtusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari