Hronika

Nastavak suđenja Novaliću i drugima

Nastavak suđenja Novaliću i drugima
Foto: N.N. | Nastavak suđenja Novaliću i drugima

SARAJEVO - Danas se u Sudu BiH nastavlja suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću i ministarki finansija FBiH Јelki Milićević.

Na današnjem ročištu trebala bi svjedočiti Aida Čorbek, anesteziologinja iz Travnika, a ročište je zakazano za 13:30 sati. Prošlog petka ponovo je svjedočila sekretarica Fadila Novalića, Bahra Džaka, koja je govorila o aktivnostima kabineta premijera u vrijeme nabavke ovih uređaja, ponudama, pismima namjere i drugim dešavanjima. Mnoge stvari ostale su nerazjašnjene, jer se Džaka, kako tvrdi, više i ne sjeća nekih događaja.

No to ročište je bacilo nove sumnje na mutne poslove u periodu nabavke respiratora u martu i aprilu prošle godine.

U međuvremenu je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet u vezi s upotrebom istih respiratora te načinom dobijanja odobrenja za puštanje u upotrebu. Pripadnici SIPA-e i tužitelji već su posjetili prostorije KCUS-a, FUCZ-a i Verlaba i izuzeli određenu poslovnu dokumentaciju.

Do sada su svjedočili Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Kao što je već dobro poznato, predmet je formiran u vezi s nabavkom kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije