');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Lečenje koštalo 24 MILIONA EVRA: U UKC RS do sada zbrinuta 12.722 pacijenta obolela od korona virusa

U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama Republike Srpske od početka pandemije do kraja marta ove godine, na lečenju su se nalazila 12.722 pacijenta obolela od korona virusa, a trošak njihovog bolničkog lečenja iznosio je oko 24 miliona evra (48 miliona KM).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Kako su saopštili iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u proseku, bolničko lečenje obolelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM, piše Srpskainfo.

– Inače, u zavisnosti od težine kliničke slike, za obolele od virusa korona koji su zbrinuti u jednicama intezivne nege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZO RS plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. Troškove zdravstvene zaštite za obolele od korona virusa u potpunosti snosi Fond, jer su oboleli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

U FZO dodaju da, pored bolničkog lečenja, oboleli od korona virusa ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lekove koji se nalaze na našim listama, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog lečenja i drugo.

– Takođe, na osnovu Uredbe predsednika Republike, kao i odluke Fonda zdravstvenog osiguranja, sve dok traje vanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane RS koji nisu osigurani, a sredstva obezbeđuje Vlada RS. U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 miliona KM. Na ovaj način RS je pokazala svoju socijalnu odgovornost i naše građane rasteretila bar brige o troškovima lečenja, što nije slučaj ni u mnogo razvijenijim zemljama sveta, u kojima je, ukoliko građani nemaju osiguranje, novac prvi uslov za lečenje obolelih – poručuju iz ovog fonda.