Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Gana: Asante dugo čeka na krunu, Portugalac Bareto pokrenuo velikana

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.04.21. | 09:56

Veliki derbi igra se danas u Akri. Grejt Olimpiks dočekuje lidera u 20. kolu šampionata ove afričke države. Goste preporodio novi trener, kao i napadač Kumi. Brazilac Fabio Gama dos Santos ne može da igra zbog kartona

Najpoznatiji klub u Gani je Asante Kotoko. Dolazi iz grada Kumasija, regija Ašanti, u zapadnom delu zemlje. Popularni Ratnici su najtrofejniji klub u ovoj afričkoj državi sa 24 titule nacionalnog prvaka, a osim toga zeleno-žuti imaju i dve kontinentalne krune u CAF Ligi šampiona. Međunarodna fudbalska federacija istorije i statistike je Asante Kotoko rangirala kao najbolji klub u Africi u 20. veku.

Laskava nagrada za klub koji je, ipak, u padu poslednjih godina. U Kumasiju se čeka na krunu već sedam godina. Ove sezone, Asante bi konačno mogao da vrati pehar najboljeg tima Gane u svoje vitrine. Na nešto više od polovine sezone nalazi se na prvom mestu, ali sa samo bodom više od najbližeg pratioca Grejt Olimpiksa. Upravo će se ova dva tima da sastati danas (17.00) u Akri u derbiju 20. kola.

Izabrane vesti

Prvenstvo Gane je veoma zanimljivo ove sezone. Razlika između lidera Asantea i osmoplasirane Aduane Starts je samo sedam bodova, a ostalo je još 15 kola do kraja. Najtrofejniji klubu Gane je prošle nedelje opet preuzeo lidersku poziciju posle poraza Grejt Olimpiksa od Legon Sitija sa 2:0.

17.00: (2,60) Grejt Olimpiks (2,65) Asanta Kotoko (3,15)

Asante ne postiže mnogo golova (samo 20 na 19 utakmica), ali može da se pohvali najboljom odbranom u ligi sa samo osam primljenih pogodaka. Na prethodne četiri utakmice osvojeno je 10 bodova, a mreža tima iz Kumasija se zatresla samo jednom.

Grejt Olimpiks je vezao četiri pobede na svom terenu, a na devet mečeva primio je samo četiri gola na svom stadionu u prestonici Gane. U prvom meču ova dva tima slavio je Grejt Olimpiks u Kumasiju sa 1:0 golom Majkla Jeboe.

Pred derbi u Akri, domaćin će bit oslabljen neigranjem Džamala Dina Harune koji ima povredu kolena. Asante je krajem marta promenio trenera. Na kormilu lider šampionata Gane sedi portugalski stručnjak Marijano Bareto. On je radio već u Africi, bio je na kormilu selekcije Gane, vodio je i Etiopiju, a od 2016. do 2018. godine sedeo je na klupi Stumbrasa, tima iz Litvanije.

Asante je pod vođstvom novog trenera pobedio na dve od tri utakmice. I Ratnici će biti oslabljeni u derbiju u Akri. Zbog kartona ne može da igra Brazilac Fabio Gama dos Santos, jedan od dvojice stranaca u timu. Drugi je Gvinejac Nabi Laje Kejta. Lidera je pre manje od mesec dana pojačo Fransis Andi Kumi. On je postigao dva gola za Asante na poslednja dva meča, a stigao je u najveći klub u Gani kao zamena za Kvamea Opokua koji je pojačao alžirski USM. Kumi, koji je nekadašnji igač Akademije Unistar, predvodiće napad svog tima u prestonici Gane protiv velikog rivala u borbi za titulu.

Kada igraju ova dva tima ne pada veliki broj golova. Na četiri od pet poslednjih mečeva dolazio je tip 0-2 gola. U poslednjem meču Grejt Olimpiksa i Asantea u Akri pre četiri godine domaćin je slavio sa 2:0.

Šampion Gane ide u CAF Ligu šampiona, a iz elitnog ranga ispadaju tri najslabije ekipe.

GANA 1 – 20. KOLO

Petak

17.00: (2,60) Grejt Olimpiks (2,65) Asanta Kotoko (3,15)

Subota

17.00: Elmina Šarks – VAFA

17.00: King Fajsal Ašanti Gold

Nedelja

17.00: Bičam Junajted – Aduana Stars

17.00: Berekum Čelsi – Ebusua Dvarfs

17.00: Drims Karela

17.00: Ileven Vonders – Liberti

17.00: Medeama Legon Siti

17.00: Harts of Oak – Itener Alis

***kvote su podložne promenama



tagovi

AfrikaGanaAsante Kotoko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara