Nova vest
Košarka

Petak, 16.04.2021.

10:15

"Sveti dan" KK Partizan VIDEO

Na današnji dan pre 29 godina KK Partizan postao je prvi i za sad jedini srpski klub koji je bio šampion Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Crno-beli su u finalu Fajnal-fora u Istanbulu savladali španski Huventud 71:70, posle završnice za sva vremena.

U "paklenoj" atmosferi u dvorani "Abdi Ipekči", Aleksandar Đorđević je ušao u legendu trojkom u poslednjoj sekundi koja je postala njegov zaštitni znak.

Tada 31-godišnji Željko Obradović je osvojio svoju prvu od devet titula prvaka "Starog kontinenta" i to sa timom prosečne starosti 21,7 godina.

Osim toga, Partizan nije imao ni prednost svog terena tokom sezone, već je zbog građanskog rada u tadašnjoj Jugoslaviji morao da igra u španskoj Fuenlabradi.

Partizan je na putu do titule prvaka Evrope prvo savladao mađarski Solnok (92:65, 89:72) u drugoj rundi, pa u grupnoj fazi bio četvrti sa učinkom 9-5 u grupi sa Juventudom (11-3), Estudijantesom, Filipsom, Bajerom, Pilsom, Arisom i Komodorom.

Crno-beli su potom u četvrtfinalu eliminisali italijanski Knor (Virtus) iz Bolonje 2-1 (78:65, 60;61, 69:65).

Na F4 u Istanbulu u polufinalu je bio bolji od milanskog Filipsa (Olimpija) 82:75, a onda je u spektakularnom finalu srušio i Huventud, koji dve godine kasnije osvojio Evroligu, takođe predvođen Obradovićem sa klupe.

Za Partizan su te sezone igrali: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve