Putovanja

Banje sa termalnom vodom u Srbiji

Banje sa termalnom vodom u Srbiji  

Srbija je zemlja bogata prelepom prirodom, skrivenim blagodetima i termalnim vodama koje uspešno leče razne bolesti i oboljenja. Širom Srbije može se pronaći mnoštvo lekovitih banja koje svoje termalne i mineralne vode koriste u razne svrhe. Ponuda je zaista velika i raznovrsna, tako da će gotovo svako uspeti da pronađe nešto baš po svojoj meri i ukusu. Ipak, za potrebe ovog teksta izdvojili smo za vas tri banje sa najboljom termalnom vodom.

Banja Vrdnik

 

Banja Vrdnik, smeštena u blizini obronaka Fruške gore, jedna je od najpoznatijih banja vojvođanskog kraja koja poseduje lekovite, termalne vode. Pored lekovitih izvora ova banja ima i specijalnu bolnicu za rehabilitaciju koja sadrži nekoliko prostranih bazena sa termalnom vodom, kao i saunu i fitnes salu. Banja Vrdnik se nalazi na svega sat vremena vožnje od Beograda i na pola sata od Novog Sada. Ukratko, Vrnjačka banja ima sve što vam je neophodno za idealan odmor koji će preporoditi dušu i telo.

Sadržaji Banje Vrdnik

Za sve goste Banja Vrdnik nudi mnoštvo zabavnih, edukativnih i relaksirajućih sadržaja. Naša preporuka je da se odlučite da svoj odmor provede uživajući u svim čarma i blagodetima Banje Vrdnik. Ovo mesto prosto odiše magijom i svi gosti mogu da uživaju u raznim sportskim aktivnostima, masažama, svim uslugama spa i wellness centra. Pored toga, niz autentičnih kućica – brvnara koje se nalaze u najlepšem delu prirode, tu su da u njima osetite pravu čaroliju ove banje. Za ljubitelje dobrog zalogaja, Banja Vrdnik ima veoma lepe restorane izgrađene u etno stilu u kojima možete uživati u odličnim jelima domaće kuhinje.

Termalne vode Banje Vrdnik

U hotelu Fruške terme, kao i Premier Aqua možete pronaći bazene ispunjene termomineralnom vodom. Hotel Fruške terme poseduje, čak, devet bazena sa termalnom vodom. Uz to ovde možete da uvek računate na stručan, profesionalan i iskusan medicinski tim i savremeno opremljen wellness centar. Hotel Premier Aqua svojim gostima nudi đakuzi kade sa različitim slapovima lekovite vode. Lekovite vode ove regije nadaleko su poznate po tome što povoljno utiču na imunitet i dodatno ga jačaju. Glavna odlika termalnih voda je prosečna temperatura koja je uvek 32, 8 stepena. U bazenima koji su ispunjeni ovom vodom se uspešno leče reumatska oboljenja i oboljenja degenerativne prirode. Takođe, ispitivanja su pokazala da termalne vode Vrdnik Banje dobro utiču na oporavak od sportskih povreda, kao i kod rehabilitacije raznih preloma i uganuća. Minerali koji se nalaze u izvorima vode i  prirodni ambijnet, utiču povoljno i obezbeđuju svim posetilacima potreban mir.

Banja Kanjiža

Ostajemo u Vojvodini upravo zbog sve poznatije i popularnije Banje Kanjiža. Smeštena je na sveroistoku Srbije i udaljena je od Novog  Sada 120 kilometara. Ova banja nudi svojim gostima razne pogodnosti i zanimljive sadržaje. Hotel i rehabilitacioni centar Aquamarin je tu da svim posetilacima uvek rado izađe u suret, bilo da ovu banju posećujete radi zabave i odmora ili zbog lečenja i terapija.

Sadržaji Banje Kanjiža

Banja Kanjiža zaista ima veliki potencijal i upravo ovde možete da pronađete niz zanimljivih i relaksirajućih aktivnosti. U Banji Kanjiži  možete uživati u bazenima sa mineralnim vodama,  opuštati se u saunama, trenirati u teretani centra ili se baviti raznim vrstama sportova. Aktivnosti i sadržaja je zaista dosta i svako može da pronađe nešto baš za svoj ukus.

Termalne vode Banje Kanjiža

Vode Banje Kanjiža su termalne, mineralne, veoma lekovite i deluju blagotvorno na ceo organizam. Pored toga, vode su neverovatno tople, kreću se između 50°C i 72°C. Zbog toga se redovno koriste kao u raznim terapijama i pogotovo su delotvorne kada je reč o saniranju posledica koštanih povreda i oštećenja nervnog sistema. Oporavak kostiju u ovoj banji je svim gostima gotovo zagarantovan, kao i regeneracija raznih nervnih oboljenja. Mineralne vode i lekovito blato ove banje posebno su delotvorni kada je reč o medicinskoj rehabilitaciji stacionarnog i ambulantnog tipa.

Banja Ždrelo

Banja Ždrelo je sa razlogom jedna od najpopularnijih banja Srbije koja uspešno okuplja turiste širom regiona i raznih uzrasta. Ova banja se izdvaja od drugih zbog termalne, lekovite vode koja je veoma topla i slana, ali istovremeno idealna za oporavak i regenaraciju celog organizma.

Sadržaji Banje Ždrelo

Jedan od najboljih sadržaja Banje Ždrelo jeste lepo uređen bazenski kompleks sa mnoštvom atrakcija. Upravo je to ono što privlači jako velik broj turista koji dolaze tokom cele godine u ovu banju. U impoznatnom bazenskom kompleksu možete pronaći hidromasažere, prskalice i luksuzne đakuzi kade. Banja Ždrelo se zaista ponosi svojim akva parkom koji poseduje i nekoliko vijugavih tobogana. To su samo neki od razloga zbog kojih je ova banja odličan izbor za sve porodice sa decom. Dok boravite u ovim krajevima, pored lečenja termalnim vodama i opuštanja, možete uživati i u svim prirodnim lepotama Homoljskih planina, kao i Gornjačke klisure. Tako da je naša topla preporuka da posetite Banju Ždrelo i da se prepustite njenim mnogobrojnim sadržajima i čarima.

Termalne vode Banje Ždrelo 

S obzirom na to da su veoma visoke temperature ove vode, boravak u njoj ne preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima. Razni oblici reumatizma, problemi sa kožom, postratraumatskim stanjima i bolesti digestivnog trakta su sve ono što se uspešno sanira i leči termalnim vodama Banje Ždrelo. Jedna od specifičnosti Banje Ždrelo je što tokom cele godine voda zadržava temperaturu do  40ºC, što predstavlja poseban užitak i pogodnost, pogotovo u hladnim danima. Termalne vode ove banje sadrže veoma visok minerala koji uspešno oporavljaju vašu kosu i kožu. Ispitivanja su utvrdila kako su termalne vode Banje Ždrelo bogata sumporom, a voda je uvek ispravna i za pijenje,  i odlična za regenerisanje mišića i tkiva.

Vrnjačka Banja

Jedna od najposećenijih  banja u Srbiji svakako je Vrnjačka Banja. Ova banja se ponosi  svojom termalnom vodom i poseduje čak sedam izvora tople i mineralne vode. Kao takva savršeno je mesto za lečenje, ali i za relaksaciju. Četiri izvora se koriste za razne terapije, dok se preostala dva flaširaju i utiču povoljno na zdravlje i oporavak celog organizma. Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja šećernih bolesti, hroničnog zapaljenja creva i želuca, bolesti žučne kese, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu i mnogih drugih bolesti. U centru banje nalazi se njen čuveni, prelepo održavani park koji je ispunjen cvećem i zelenilom. Ovaj park važi za jedan od najlepših parkova u celoj Srbiji, a u nastavku centralnog, gradskog parka nalazi se i simpatični, japanski vrt, koji je u banju doneo duh ove daleke zemlje sa istoka.

Lepote i blagodeti srpskih banja su nešto čime se ova zemlja posebno ponosi. Svakome od nas, pogotovo u ovom haotičnom i brzom vremenu, je potrebno da zastanemo i da se prepustimo svim čarima lekovitih banja Srbije. Provesti barem jedan vikend u banji je najbolji odmor koji bi trebalo da priuštite sebi. Ukoliko vas interesuju koje su to još najposećenije banje, naša preporuka je da pročitate blog Najbolje Banje u Srbiji. Ipak, ukoliko se odlučite da svoj odmor provede van granica Srbije, onda vam ovaj tekst moe biti od pomoći.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link