Dostupni linkovi

Verbalni sukob ministara Grčke i Turske pred novinarima u Ankari


Nikos Dendias i Mevlut Cavusoglu u Ankari 15. aprila 2021. godine
Nikos Dendias i Mevlut Cavusoglu u Ankari 15. aprila 2021. godine

Šefovi diplomatija Grčke i Turske, Nikos Dendijas i Mevlut Čavušoglu, u četvrtak, 15. aprila su na konferenciji za novinare u Ankari imali verbalni sukob pošto se ne slažu o nekoliko bilateralnih pitanja.

Čavušoglu i Dendijas su se pred kamerama izneli suprotne stavove o pomorskim granicama, migrantima i postupanju prema manjinama.

Grčki ministar boravi u Turskoj u cilju pokretanja dijaloga o rešavanju bilateralnih spornih pitanja.

"Ako iznosete tako teške optužbe protiv moje zemlje i mog naroda, dužan sam da odgovorim", rekao je Čavušoglu vidno nezadovoljan izjavama grčkog kolege.

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom delu Sredozemnom mora, kao i kako Turska primenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima.

"Stav Grčke je jasan i to ne čujete prvi put. Turska u Egejskom moru i istočnom Mediteranu krši medjunarodno pravo i konvenciju o moru, kao i suverena prava Grčke, jer je iznad grčkog tla sprovela 400 letova",rekao je Dendijas.

Čavušoglu je uzvratio da Ankara na Mediteranu štiti interese Turske i kiparskih Turaka, dok je o sporazumu rekao da ga Turska "pristojno" sprovodi.

Turski ministar je nekoliko puta ponovio da je to što govori Dendijas "neprihatljivo".

Poseta grčkog ministra spoljnih poslova Ankari prethodno je bila planirana za 14. april ali je odgođena za dan posle.

Grčka i Turska, koje imaju osetljive odnose godinama, u sporu su o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Odnosi su takodje zategnuti uzajamnim nezadovoljstvom zbog tretmana muslimanskih manjina u Grčkoj i pravoslavnih u Turskoj.

XS
SM
MD
LG