Magazin Srbija

Kineska ‘kapitalna investicija’ koja zapošljava 6 radnika zatvorena zbog stravičnog zagađenja

perlez
Foto: Svetlana Paramentić VOICE/ Fabrika u Perlezu

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu privremeno je zabranila rad kineske fabrike za reciklažu u Perlezu.

Pogon za reciklažu plastike je pre dve godine najavljivan kao jedna od najznačajnijih investicija koja će obezbediti preko 100 radnih mesta.

Pored nesnosnog smrada, zagađenja vazduha vode i zemljišta, fabrika jedva da je zapošljavala 6 radnika i od danas je privremeno zatvorena dok ne postupi po rešenju koje je dobila od inspekcije.

Ekipa VOICE-a je pre par dana posetila Perlez, selo nadomak Zrenjanina, u kojem  posluje fabrika Feitiansuye za preradu sekundarnih sirovina, pretežno plastike, koja Perležanima zagorčava život. Pored nesnosnog smrada koji se širi čitavim selom, zbog čega pojedini razmišljaju i da se isele, fabrika je odgovorna i za upuštanje otpadnih voda u kanal koji služi za navodnjavanje okolnih njiva.

Očigledno je da na prvi pogled stvari nisu u skladu sa onim kako je to 29. oktobra 2018. najavljeno u kabinetu tadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.  Tog dana je u njegovom kabinetu potpisan je ugovor o kupovini i proširenju nekadašnjeg pogona „Begej-plast“ u Perlezu između kompanija „Eos Matriks“ doo Beograd i „Feitiansuye“ doo Novi Banovci.

Ovo mikro preduzeće osnovano je 27. septembra 2018. Vlasnici perleske firme su „Taizhou Feitian auto spare parts CO., LTD.“ sa 51 odsto udela, Huihai Xiao sa 25 odsto i Yinghui Xu sa 24 odsto. Ukupan upisani kapital je 1.000 dinara.

Bivši gradonačelnik Janjić rekao je tada da je ovom investicijom lokalna samouprava „nastavlja da gradi uspešnu saradnju sa kineskim kompanijama“ i da nije reč samo o velikoj investiciji od milijardu dolara koje će u fabriku guma u Zrenjaninu investirati kompanija ”Linglong”.

Koliko je saradnja uspešna sa kineskim investitorima, najbolje je pitati građane Zrenjanina u kom se gradi fabrika guma Linglong, jedna od najvećih pogona gumarske industrije u ovom delu Evrope i potencijalno veliki zagađivač.

Osim u Perlezu, u selima opštine Zrenjanin nije sagrađen bilo kakav sličan pogon u kom radi stotinu ljudi. Doduše, ne radi ni u Perlezu, jer prema dostupnim poslovnim podacima iz 2019. godine u fabrici „Feitiansuye“ radi troje ljudi, a nezvanično šestoro.

Nekoliko metara ispod fabričkog pogona nalaze se njive od kojih žive mnogi Perležani.

Pored njiva se nalazi kanal u koji se bez ikakvog tretmana izlivaju otpadne vode iz fabrike za reciklažu. Taj isti kanal prolazi i pored bunara iz kojeg se Perlez snadbeva vodom. Nesnosni smrad je nekad toliko jak da se širi čitavim selom.

Izvor:VOICE

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

Čitajte Luftiku na Google vestima

157 Shares
157 Shares
Share via
Copy link