Nastavljeni neredi u Minesoti posle smrti Afroamerikanca 1Žalost: Rodbina i majka (u sredini) Dontea Rajta Foto: EPA-EFE CHRISTIAN MONTERROSA

Kim Poter, do pre nekoliko dana pripadnica policije, belkinja, koja je ubila Afroamerikanca Dontea Rajta u Minesoti, optužena je za ubistvo iz nehata drugog stepena, saopštili su tužioci.

Poter je uhapšena, a potom puštena na slobodu, pošto je plaćena kaucija od 100.000 dolara.

Policija je saopštila da je Poter ubila Rajta slučajno, pošto je greškom izvukla pištolj umesto omamljivača.

Reagujući na optužbe, Ben Kramp, advokat porodice Rajt, rekao je da je ubistvo predstavljalo „namernu i nezakonitu upotrebu sile“. I Poter i šef lokalne policijske stanice Ben Genon su dali otkaz.

Nakon Rajtovog ubistva krenuli su sukobi policije i demonstranata u Bruklin Centru, predgrađu Mineapolisa, a kasno u sredu se nekoliko stotina ljudi ponovo okupilo ispred policijske stanice, prkoseći policijskom času.

Kao i prethodnih noći, demonstranti su policiju gađali flašama i drugim predmetima, a ona je uzvraćala šok-bombama i biber-sprejom.

U Mineapolisu je atmosfera i inače bila napeta zbog suđenja bivšem policajcu, belcu, Dereku Šovinu koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Poter je uhapšena u sredu ujutru pod optužbom za ubistvo iz nehata drugog stepena, nakon čega je puštena uz kauciju.

Prema državnom zakonu Minesote, osoba može da bude proglašena krivom za ubistvo ako može da se dokaže da je pokazala prestupnički nemar čime je izazvala preteranu opasnost i „svesno rizikovala da nekoga liši života ili nanese telesne povrede“.

Za delo za koje se Poter tereti propisana je maksimalna kazna od deset godina zatvora i novčana od 20.000 dolara.

Tužioci moraju da dokažu da je Poter pokazala „prestupnički nemar“ i da je svojim delovanjima „neracionalno rizikovala“.

Gradonačelnik Bruklin Centra Majk Eliot je na konferenciji za novinare apelovao na demonstrante da protestuju mirno.

„Pošto se pronela vest o odluci da se bivša pripadnica policije Bruklin Centra optuži za ubistvo iz nehata, sledi dug period ožalošćenosti, bola i razumnog besa. Naš zadatak kao grada i rukovodstva jeste da dozvolimo da se čuju ovi veoma legitimni glasovi i da takođe otvorimo put ka izlečenju i obnovi naše stabilnosti“, rekao je Eliot.

U saopštenju Krampa, advokata porodice ubijenog mladića, navodi se da „nijedna presuda ne može da vrati porodici Rajt njenog voljenog člana“.

„Veteran koji za policiju radi 26 godina zna razliku između omamljivača i vatrenog oružja. Kim Poter je ubila Dontea ni zbog čega drugog nego zbog manjeg saobraćajnog prekršaja i zbog izdatog naloga za hapšenje za manje krivično delo“, navodi se u Krampovom saopštenju.

Porodice Rajt i Flojd su u utorak zajedno tražile da se zaustavi ubijanje nenaoružanih Afroamerikanaca u policijskim intervencijama.

„Svet je istraumiran time što je ubijen još jedan Afroamerikanac“, rekao je Flojdov brat Filoniz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari