Dostupni linkovi

EU i NATO izrazili solidarnost sa SAD


Delimo zabrinutost naših partnera: Žozep Borel
Delimo zabrinutost naših partnera: Žozep Borel

Evropska unija (EU) i NATO izrazili su u četvrtak, 15. aprila, solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je uvela niz finansijskih sankcija protiv Rusije kao odgovor na sajber napade i rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izrazio je solidarnost prema SAD u ime 27 članica Unije zbog sajber napada koji Vašington pripisuje Moskvi.

"Delimo zabrinutost naših partnera... Svi akteri moraju da se suzdrže od svakog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja u sajber prostoru", naveo je Borel, prenosi agencija Frans pres (AFP).

NATO je takođe izrazao podršku SAD, posebno odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

"Zemlje NATO-a izražavaju podršku i solidarnost svom savezniku, SAD, posle najave mera namenjenih reagovanju na destabilizujuće aktivnosti Rusije", saopštila je Alijansa.

NATO je optužio Rusiju da je u nekoliko navrata imala "destabilizujuće ponašanje, odnosno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Gruzije i da ne poštuje ili zaobilazi brojne medjunarodne obaveze".

Američka vlada najavila je 15. aprila seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i proterivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) potpisao je ukaz kojim će biti moguće ponovo kazniti Rusiju ukoliko "nastavi ili favorizuje svoje akcije" koje dovode do medjunarodne destabilizacije, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Moskva je pozvala na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova američkog ambasadora u Rusiji i najavila je odgovor na nove sankcije SAD.

XS
SM
MD
LG