Dečija bolnica u Novom Sadu dobila novi inkubator preko UNICEF-a

Jedan od četiri inkubatora, koja UNICEF dodeljuje zdravstvenim ustanovama u Srbiji, uručen je danas Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Direktorka Instituta Jelena Antić primila je u ime Dečije bolnice inkubator i zahvalila se UNICEF-u na donaciji.
 
Podsetila je da je prethodne godine UNICEF ovoj bolnici donirao neonatalni respirator koji je značajno doprineo da se kapaciteti bolnice poboljšaju.
 
"Osim pomoći u opremi, od UNICEF-a dobijamo i stručnu pomoć gde eminentni stručnjaci obučavaju naše profesionalce. Do sada smo imali dobrog partnera u UNICEF-u, veoma smo srećni zbog toga i nadamo se da će se tako i nastaviti", istakla je Antić.
 
Prevremeno rođene bebe se bore za svoj život od dolaska na svet i zato je važno da se modernizuju jedinice za neonatalnu negu pomoću adekvatne medicinske opreme, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.
 
"Nijedna mašina ne može da zameni ljubav i toplotu dodira majke i oca i njihove kože uz bebinu kožu. To je od suštinskog značaja za uspostavljanje emocionalne veze i za preživljavanje te dece i to je izuzetno važno čak i u doba pandemije i važno je da bolnice omoguće blizak i stalni kontakt između roditelja i novorođenčadi", ukazala je Kostadinova.
 
UNICEF-ova podrška neonatalnim jedinicama u Srbiji je do sada premašila 37 miliona dinara, a samo kroz ovu trenutnu kampanju prikupljeno je 10 miliona dinara.
 
"Kroz ta sredstva je omogućena nabavka četiri inkubatora, dva stola za reanimaciju i jednog sistema za termoregulaciju za četiri neonatalne jedinice u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu", navela je Kostadinova.
 
Državni sekretar ministarstva zdravlja Ferenc Vicko istakao je da su UNICEF i Ministarstvo zdravlja značajni partneri u mnogobrojnim oblastima duži niz godina.
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković potvrdio je da saradnja institucija Republike Srbije sa UNICEF-om traje dugo i uspešno, te da tome svedoče brojni realizovani projekti koji se odnose na zdravstvenu zaštitu dece.
 
"Jedan od tih brojnih projekata koji se radi u prethodnim godinama je upravo i ono čemu danas prisustvujemo. Jedna od brojnih donacija i akcija koje UNICEF radi, u saradnji sa plemenitim ljudima koji prepoznaju šta je primarni cilj razvoja i budućnosti i naše zemlje, a i celog sveta - to je briga i nega za naše najmlađe", naveo je Gojković.
 
On je najavio i nove projekte Srbije i UNICEF-a koji se tiču imunizacije dece.
 
"Planiramo u narednom periodu brojne nove akcije u vezi sa onim što je trenutno najveći problem, a to je imunizacija odnosno pravilan odgovor i institucija i vaninstitucionalnih organizacija za aktivnu imunizaciju dece jer to je ne samo naš problem, to je problem celog sveta", ukazao je Gojković.
 
Izrazio je nadu da će u procesu podizanja svesti roditelja i građana o važnosti imunizacije imati podršku UNICEF-a.
  • maki

    16.04.2021 21:12
    kadar
    Čestitke za donaciju...pitanje je samo pošto im je stručni kadar medicinskih sestara pobegao glavom bez obzira dali imaju kadra koji će znati da koristi aparat...
  • Dejan

    16.04.2021 06:17
    Bože pomozi
    Slikaju se kao u nekoj Afričkoj pustinji u zemlji u razvoju, sve sa pokrajinskim ministrom sumljivog ponašanja. Ima li imalo u ovom gradu i malo normalnih naprednih funkcionera. Sramota
  • Sundjer bob

    15.04.2021 23:32
    Uradna vest da je sns poklonio crkvi milione..:pa možda onda da nas popovi lece? Možda su podobniji. Šta će nam bolnice i lekari? Inače danas popovi se pitaju i oko obrazovanja...šta ku će sutra novo da nas snadje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.