Ana je svoje snove pretvorila u stvarnost: "Ključ je praćenje srca, ne lake zarade" FOTO

Odluka da posluša svoje srce i hrabrost da napravi veliki zaokret u karijeri Ani Lapčević donela je ostvarenje snova koje je imala još od detinjstva.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

12:44

Ana je svoje snove pretvorila u stvarnost:
Foto: Privatna arhiva

Danas je Ana vlasnica "Salona 73", kozmetičkog salona simboličnog imena koji se nalazi u srcu Beograda - u Njegoševoj ulici, upravo na broju 73.

Kako za B92.net počinje svoju priču, još kao devojčica, a kasnije tinejdžerka, volela je sve u vezi sa negom lica i tela. Sticajem okolnosti, formalno se obrazovala u drugom pravcu, a zatim zaposlila i radila više od 15 godina kao pravnik u velikoj telekomunikacionoj kompaniji.

"Zato sam odlučila da napravim promenu u svojoj karijeri, da posle dugo vremena poslušam svoje srce i pokrenem posao o kom sam maštala od detinjstva", navodi Ana.

Pripreme, pripreme, pripreme...

Kao što to obično biva na početku svakog biznisa, i Ana se susrela sa mnogo administrativnog, logističkog i organizacionog posla. "Pripreme, pripreme, pripreme, a posao nikako da počne i samo se odlaže."

Ana navodi da je i nekoliko godina pre nego što je dala otkaz na prethodnom poslu počela intenzivno da traga za odgovarajućim poslovnim prostorom, a istovremeno da razrađuje svoj biznis-plan.

"Najpre sam držala sve u svojoj glavi, a onda sam shvatila da ću se mnogo bolje osećati ako lagano krenem sve to da zapisujem. Tada su moji planovi krenuli da deluju ozbiljno i realno, drugim rečima - ostvarljivo", objašnjava Ana Lapčević za naš portal.

Ističe da sve izgleda drugačije kada ideje stavite na papir i počnete da ih sumirate, računate, projektujete. Ovo je, po njenom mišljenju, prekretnica i tačka posle koje je izvesno da je to to - krećete u poduhvat.

Formula za uspeh

Ana navodi da je oduvek znala da su preduslov za dobar posao kvalitetni ljudi koji vole to što rade i kojima posao predstavlja uživanje. Pažljivo je birala svoj tim, bez žurbe i otvorenog srca.

"Otvorena komunikacija i iskreni odnosi su najvažniji. Među članovima tima mora da vlada međusobno poverenje, a ono što smatram ključnim jeste da zaposleni moraju da budu zadovoljni, da osećaju u svakom trenutku da se prema svima odnosim uz puno uvažavanje njihovog integriteta, a naročito da imam razumevanja za njihove lične i porodične potrebe. Jednostavno, da svi treba da živimo i radimo dostojanstveno", kaže Ana.

Ističe da je "Salon 73" od početka zamislila kao mesto na kojem se nude ne samo sve usluge za negovanje lepote, već i kao mesto gde klijenti dolaze jer osećaju da boravak tu doprinosu njihovom psihofizičkom blagostanju.

"Iako je konkurencija u našem poslu velika, smatram da nas to dodatno podstiče da budemo sve bolji, da svojim klijentima nudimo sve inovativnije i savršenije usluge i proizvode, koji će istinski da utiču na povećanje dobrobiti naših klijenata", ističe Ana.

Biznis u vreme pandemije

Ipak, nakon godinu dana uspešnog rada salona, desila se pandemija koronavirusa. Nakon prvobitnog šoka svi su se konsolidovali i počeli da lagano rade, ali, kako navodi Ana, u mnogo manjem obimu nego pre pandemije.

Ističe da se u Salonu 73 poštuju sve propisane mere i da maksimalno vode računa. "Sve to nam je postala nova normalnost, na koju smo se prilagodili i jednostavno živimo i radimo dalje. Idemo polako, korak po korak i radujemo se povećanju zadovoljstva naših klijenata."

Ana je bila jedna od učesnica programa Ministarstva privrede koji se tiče podsticanja samozapošljavanja i preduzetništva kroz program finansiranja startap projekata.

Ističe i da je veliku podršku imala i od Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. "Da nisu u ključnom trenutku prepoznali potencijal moje ideje i stali iza mene i mog plana, sve moje želje ostale bi neispunjeni snovi."

"Želela bih da objasnim da se struktura odobrenih sredstava sastoji delom od kredita, ali delom i od bespovratnih sredstava koje daje Ministarstva privrede, čija je svrha podsticanje preduzetništva. Veoma sam srećna i zahvalna što mi je na ovaj način Republika Srbija dala šansu da ostvarim nešto što inače ne bih mogla, jednostavno ne bih imala sredstva za to. Finansiranje preko poslovnih banaka je takođe bilo opcija, ali su uslovi kod Ministarstva privrede i Fonda za razvoj mnogo povoljniji, a podrazumevaju i deo bespovratnih sredstava, što poslovne banke ne nude", zaključuje Ana.

Šta bi preporučila potencijalnim mušterijama?

Ana ističe da njen salon klijenti pre svega prepoznaju kao salon u kojem se obavljaju licencirani tretmani lica i tela. U pitanju su vrhunski francuski preparati i metode, koje se obavljaju ručno i uz pomoć originalnih mašina i aparata.

"Naš tim je temeljno obučen za obavljanje ovih procedura, svi smo završili 'Biologique Recherche' akademiju, a stalno se usavršavamo pohađajući redovne kurseve i obuke nekoliko puta godišnje."

Ana kao posebnu preporuku izdvaja aparat koji uz pomoć pet sondi ispituje kvalitet kože lica, egzaktno utvrđujući stanje u kojem se koža nalazi, a zatim i preporučujući veoma konkretno korake u pogledu dalje nege i procedura koje su najpreporučljivije.

Takođe, tu i aparat koji predstavlja revoluciju u neinvazivnom fejs liftingu. U pitanju je vrsta "fejs fitnesa", a metoda je potpuno prirodna, pa ovakvo lice takođe izgleda potpuno prirodno, pokretno i zdravo.

Pored "Biologique Recherche" tretmana lica i tela, salon nudi i sve ostale kozmetičke usluge – medicinski i obični pedikir, manikir, depilacije i masaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: