Vesti

0

Skupština i Vlada privrženi realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23 o pravosudju

Autor: AP

Izvor: Beta

Skupština i Vlada privrženi realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23 o pravosudju

Izvor: Novi magazin /SA

Narodna skupština i Vlada Srbije čvrsto su opredeljeni da, u saradnji sa Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, obezbede sprovodjenje aktivnosti iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 u pretpristupnim pregovorima sa EU, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Tokom razgovora predstavnika Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužioca sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović, zaključeno je da se "kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosudja".

Na sastanku koji je organizovan u cilju sprovodjenja aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u julu 2020. godine,  zaključeno je da je potrebno raditi na "unapredjenju svesti da kritikovanje sudskih odluka predstavlja rizik po nezavisnost pravosudja".

Učesnici sastanka su istakli i da pristupanje Evropskoj uniji i sprovodjenje neophodnih reformi "ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo", zbog čega je važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako gradjani tako i nosioci politika, "aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija".

Poglavlje 23 u pretpristupnim pregovorima sa EU odnosi se na pravosudje i osnovna prava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR