Tržište

Varteks predstavio odjelo koje "tjera" viruse

Varteks predstavio odjelo koje "tjera" viruse
Foto: www.varteks.com | Varteks predstavio odjelo koje "tjera" viruse

Hrvatska modna i tekstilna kompanija Varteks predstavila je danas novitet na tržištu - muško odjelo s antiviralnim premazom, za koje tvrdi da smanjuje moguće prisustva više od 99 odsto virusa u roku od dva sata, ali ističe i da ne štiti potpuno od zaraze.

Reč je, kako se navodi, o tehnološkoj inovaciji u proizvodnji tkanine "ViralOff" koju je razvio talijanski proizvođač Marcoto u saradnji sa biomedicinskom kompanijom Poligijene.

"Ova tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima", saopšteno je iz Varteksa, prenosi Hina.

Marcoto tkaninu od koje je odelo izrađeno čini stopostotna runska vuna, a antiviralni premaz eliminiše viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata virusi s odjeće nestanu, tvrde u Varteksu.

Ističu i da premaz ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze.

Aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan-dioksida i srebro-hlorida, nanosi se na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, kao niti kućnih ljubimaca, kaže se u saopštenju.

"ViralOff" premaz na tkanini takođe i štiti odjeću, dezinfikuje je, smanjuje potrebu za njenim čišćenjem te joj produžava vijek trajanja, a kako bi zadržalo svoju efikasnost odjelo s takvim premazom se održava suvim hemijskim čišćenjem koje neće narušiti njegova svojstva, naveli su iz Varteksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije