Dostupni linkovi

Policija istražuje incident ispred internata Bogoslovije na Cetinju


Sjedište mitropolije crnogorsko - primorske SPC-a u Crnoj Gori, na Cetinju
Sjedište mitropolije crnogorsko - primorske SPC-a u Crnoj Gori, na Cetinju

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje rade na identifikaciji učesnika incidenta koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima 15. aprila ispred internata Bogoslovije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Policiji je prijavljeno da je ispred internata Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori više osoba upućivalo riječi uvrjedljive sadržine na vjerskoj i nacionalnoj osnovi učenicima i sveštenstvu koji borave i rade u toj ustanovi.

U toku je prikupljanje obavještenja od očevidaca događaja i izuzimanje video snimaka sa nadzornih kamera, kažu u policiji.

“Izlaskom na lice mjesta policija nije zatekla oštećenja na zgradi internata”, navodi se u saopštenju.

Incident je prijavio rektor Cetinjske bogoslovije SPC Gojko Perović koji je saopštio da ga je izazvala je grupa huligana ispred zgrade internata te obrazovne ustanove, lomeći školski inventar i uzvikujući psovke.

“Pomenuti nasilnici su prijetili đacima, vrijeđali ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere i zapalili u njima vatru”, navodi se u pismu koje je Perović uputio ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Osim saopštenja Uprave policije o ovom događaju, Peroviću je lično odgovorio i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović koji je naveo da preduzimaju sve kako bi spriječili eventualne buduće napade na učenike, nastavni kadar i imovinu Cetinjske bogoslovije.

“Vezano za nemili događaj saglasni smo da mu osnovni uzrok leži u političkim tenzijama, a sprečavanje ponavljanja u iskrenom društvenom dijalogu, za koji je potrebna iskrena i dobra namjera”, naveo je Sekulović.

Perović je u svom obraćanju Sekuloviću uputio i poruku građanima Cetinja da tenzije “nastale političkim i medijskim manipulacijama i neosnovanim prozivanjem i kritikovanjem Srpske pravoslavne crkve sa najviših državnih adresa”, ne bi smjele da kvare javni red i mir.

Ni Perović ni Sekulović nisu precizirali na koje medijske manipulacije, kritike SPC i političke tenzije misle.

Podsjetimo, nakon što su vlast početkom decembra formirale koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, na najviše državne funkcije izabrani su kadrovi bliski SPC, uključujući premijera, većinu ministara, predsjednika Skupštine.

Oni su osvojili većinu na avgustovskim parlamentarnim izborima, nakon čega je Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju nakon trodecenijske vlasti.

Od struktura prethodne vlasti samo je predsjednik DPS-a Milo Đukanović ostao na funkciji predsjednika Crne Gore, na koju je izabran ranije sa mandatom do 2023. godine.

XS
SM
MD
LG