PUT PRAVIH VREDNOSTI: Otvorena izložba o istoriji olimpijzma u Srbiji!
Foto: Olimpijski Komitet Srbije

Olimpijski komitet SRbije

PUT PRAVIH VREDNOSTI: Otvorena izložba o istoriji olimpijzma u Srbiji!

Ostali sportovi -

Danas, na dan kada se obeležava tačno 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, otvorena je izložba “Put pravih vrednosti” u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti.

Izložba u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti govori o istoriji olimpizma u Srbiji trajaće do 30. maja.

Izložbu su svečano otvorili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik SANU Vladimir Kostić.

OKS, Izložba
foto: Olimpijski Komitet Srbije

- Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom olimpijskog pokreta u Srbiji i da sagledaju rezultatska ostvarenja i doprinos koji su naši olimpijci dali razvoju i unapređenju sporta i olimpizma, ali i da shvate značaj izgradnje arhitektonskih sportskih objekata u Beogradu koji su takođe doprineli razvoju sporta u našoj zemlji. Izložba “Put pravih vrednosti” na kreativan, uzbudljiv i interesantan način promoviše i širi olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su, više nego ikad neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva. U okviru postavke izloženo je preko 30 olimpijskih medalja. Veliku zahvalnost dugujemo i našim proslavljenim olimpijcima koji su ustupili svoje medalje i time omogućili brojnim ljubiteljima sporta da ih vide uživo po prvi put - rekao je na otvaranju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Izložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

OKS, Izložba
foto: Olimpijski Komitet Srbije

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

OKS, Izložba
foto: Olimpijski Komitet Srbije

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara u multimedijalnom delu izložbe posetici će moći da vide nezaboravne momente sa Olimpijskih igara i retke arhivske snimke.

Poseban segment posvećen je olimpijskom plamenu kao simbolu mira i olimpijskim baljkama koje su virtuelno prikazane uz zanimljive fotografije i informacije i o načinu na koji je plamen prenošen od drevne Olimpije do zemlje domaćina Igara.

Ljubitelji filma će imati priliku da pogledaju dva odlična dokumentarca “General Svetomir Đukić” koji govori o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije” i “Granica snova” koji govori o kandidaturi Beograda za organizaciju OI 1992.

Svi zainteresovani će moći da posete izložbu „Put pravih vrednosti“ do 30. maja.

Olimpijski komitet Srbije / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track