15. april  2021. 15.58  | Izvor: Tanjug

Nekažnjeno rušenje spomenika antifašizmu u Hrvatskoj traje 30 godina

BEOGRAD -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas rušenje spomenika antifašizmu u selu Komletinac kod Vukovara uz ocenu da je taj čin ''sraman i anticivilizacijski'' i jedan od mnogih dokaza da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom ustaškom prošlošću.

Linta je naveo da je to što su dvojica vandala, starosti 59 i 29 godina, u sredu traktorom srušili spomenik iz Drugog svetskog rata ''potpuno normalan događaj za današnju Hrvatsku".

''Taj događaj pokazuje da antifašizam, zapisan u preambuli hrvatskog Ustava, predstavlja isključivo formalnost zbog međunarodne zajednice'', naveo je Linta u saopštenju.

Linta sumnja da hrvatsko pravosuđe ni ovog puta neće sankcionisati odgovorna lica za rušenje partizanske spomen-ploče u selu Kompletinac kao što to, kako kaže, nije činilo ni u prethodnih 30 godina.

Ističe da je u Hrvatskoj tokom rata devedesetih uništeno ili oštećeno više od 3.000 partizanskih i srpskih spomenika i da se to ''namerno i plansko'' sprovodilo pod pokroviteljstvom najviših vojnih i političkih funkcionera i uz upotrebu velike količine eksploziva.

Linta navodi da su među uništenim, oštećenim i uklonjenim spomenicima i dela srpskog vajara i slikara iz Hrvatske Vojina Bakića koji je, između ostalog, autor Spomenika ustanku naroda Slavonije koji su, kako kaže, devedesetih minirali pripadnici hrvatske vojske.

Srodne vesti